Wisselkoers omrekenen

Hoe werken bitcoins (en andere cryptocurrency)

De bitcoin is een zogenoemde "cryptocurrency". Dit betekent dat het een niet tastbare, digitale valuta, gebasseerd is op cryptografie (versleutelingssystemen). Via deze systemen wordt het geld beveiligd op gegenereerd (mining). 

Het begin: bitcoins minen

Bitcoins kan je verdienen door een bitcoin mining te doen, dit houdt in dat je je computer software laat draaien welke ingewikkelde berekeningen uitvoert. Door deze berekeningen te voltooien komen er willekeurige bitcoins vrij voor diegene die de berekening opgelost heeft. Elke dag worden er evenveel bitcoins willekeurig gegenereerd door bitcoin mining dus hoe meer mensen minen, hoe moelijker het wordt.

Vervolgens: met bitcoins betalen

Om met bitcoins te kunnen betalen en om uitbetaald te kunnen worden heb je een bitcoin wallet nodig. De software hiervoor is gratis te downloaden. Vervolgens is het betalen met bitcoins net zo simpel als betalen met Paypal of een e-mail versturen.

Maar... hoe gaat dat dan?

Je hebt het gecodeerde adres van de wallet van de ontvanger nodig, bijvoorbeeld

iFttRrfsoE7gkbG9uiQaSjbw8mDW4CGxLW

 

Vervolgens voer je het bedrag in en klik je op verzenden. Bitcointransacties zijn onomkeerbaar, dus als je bitcoins naar het verkeerde adres hebt gestuurd dan kan je daar niets meer aan veranderen.

Veiligheid

De veiligheid van het Bitcoinsysteem wordt op drie manieren gegarandeerd, namelijk:

  1. Digitale handtekening
    Om de transactie goed te keuren moet je een persoonlijke digitale handtekening zetten om de transactie te verifieren.
  2. Bijhouden van transacties
    Alle transacties worden door het bitcoinnetwerk bijgehouden waardoor illegale en dubbele transacties tegengehouden worden.
  3. Rekenkracht van aangesloten bitcoincomputers
    Vervolgens wordt de transactie ondertekend en goedgekeurd door één of meerdere bitcoin miners. Daarna ontvangt de ontvanger van de betaling zijn bitcoins. Hoe populairder bitcoins worden, hoe meer miners de transactie moeten goedkeuren en hoe veiliger het wordt.

Voordelen

  1. Onafhankelijk van banken en overheden
  2. Geen transactiekosten
  3. Privacy en anonimiteit

Doordat er geen banken en overheden betrokken zijn, is de snelheid van een bitcoinstransactie ontzettend hoog. Ook worden er dus geen transactiekosten gerekend.

Nadelen

  1. Mogelijke aanpak door overheden wereldwijd
  2. Hevig schommelende koers

Als bitcoins blijft groeien is het mogelijk dat het hele financiele systeem kan gaan falen wat kan resulteren is het ingrijpen van overheden wereldwijd.

Gepubliceerd op 8 april 2020