Wisselkoers omrekenen

10 financiële life hacks voor studenten

Rondkomen als student is niet altijd makkelijk. Collegegeld kan oplopen tot wel 2000 euro per jaar, je moet dure studieboeken kopen, eventueel op kamers gaan wonen, en daarnaast ook nog wat overhouden voor sociale activiteiten, sport, kleding, etc. Vooral als je de pech hebt dat je ouders je niet financieel kunnen ondersteunen, ben je grotendeels op jezelf aangewezen om je leven te bekostigen. Maar hoe doe je dit? We delen hier onze life hacks uit eigen ervaring die je door je studententijd zullen slepen. 

1. Aanvullende beurs

Helaas, de basisbeurs is voor studenten tegenwoordig geen schenking meer, maar een lening. Dat scheelt al snel meer dan 300 euro per maand voor een uitwonende student. Wat veel studenten echter niet weten, is dat de aanvullende beurs nog altijd wél een schenking is. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer je ouders onder een bepaalde salarisgrens zitten. Check dit dus vooral bij DUO. Het kan je zo een paar honderd euro per maand opleveren die je niet terug hoeft te betalen, en waar je eventueel mooi je huur mee zou kunnen betalen. 

2. Studielening

Kom je niet in aanmerking voor een aanvullende beurs? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om te lenen. Je mag op dit moment zowel de basisbeurs, als collegegeldkrediet, als een extra geldbedrag lenen bij DUO. Dit komt voor de meeste studenten neer op zo’n 1000 euro per maand. Dat zal voor de gemiddelde student genoeg zijn om maandelijks financieel mee uit de voeten te kunnen.

Het voordeel van een studielening is dat de rente voorlopig is vastgesteld op 0%. Natuurlijk moet het geld wel terugbetaald worden. Maar daar heb je in totaal dertig jaar voor, en bovendien hoef je de eerste twee jaar na je afstuderen nog niets terug te betalen. Zelfs wanneer je opgeteld 20.000 euro hebt geleend, komt dat gemiddeld gezien neer op een aflossing van zo’n 50 euro per maand. Zeker geen slechte investering dus! 

Maar je kunt het nóg slimmer spelen. Inderdaad, de rente over een studielening is slechts 0%, wat betekent dat je er op kunt verdienen wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Hier hoef je praktisch niks voor te doen. Of je kunt er zelfs voor kiezen om het geld slim te investeren of te beleggen. Tegelijkertijd creëer je op die manier direct een spaarpotje dat je eventueel later zou kunnen gebruiken, mocht dat nodig zijn. Een lening met betere voorwaarden kun je nergens krijgen, geloof ons! 

3. Genereer passieve inkomsten

Je bent zeker niet de eerste als je merkt dat je als student helemaal geen tijd over houdt voor een bijbaan. Studeren kost nou eenmaal veel, of zelfs ál je tijd. En je wilt natuurlijk ook tijd over houden om je sociale leven te onderhouden en het maximale uit je studententijd te halen. Maar geen zorgen, er zijn ook manieren om doorlopend geld te verdienen zonder dat je daar elke week uren aan kwijt bent. 

Je kunt namelijk investeren in passieve inkomsten. Met andere woorden, continuerende inkomsten waar je bijna niets voor hoeft te doen. In veel gevallen ben je in eerste instantie wat tijd kwijt om de verdiensten op te starten, maar later zal het geld binnenrollen. 

Het enige wat je hier voor nodig hebt is creativiteit. Denk na over waar je goed in bent of waar je talent voor hebt. Ben je een goede fotograaf? Maak dan gebruik van je skills en upload je foto’s op een website waar je per verkochte foto iets verdient. Of schrijf een e-boek of online cursus en verdien royalties. Maak een blog of andere website en verdien aan affiliate links, advertenties en sponsoring. Of begin een webshop met zelfgemaakte producten of doorverkoop. Als je iets vindt wat bij je past en waar je weinig tijd in hoeft te steken, zul je zien dat dit een stuk makkelijker te combineren valt met je studie dan dat baantje in de horeca.

4. Bespaar op je studieboeken

Het is makkelijk om aan het begin van elk semester gewoon je lijst van studieboeken in te leveren bij de boekhandel en in één keer alle boeken nieuw te kopen, want dan ben je er maar vanaf. Maar als je iets meer je best doet, kun je zo tientallen of zelfs honderden euro’s besparen. Struin bijvoorbeeld Facebook of Marktplaats af voor tweedehands boeken, of vraag rond bij je studievereniging of studiegenoten. Zij willen graag van hun boeken af en zullen je niet het volle pond vragen. En met een beetje geluk verkoop je de boeken later voor dezelfde prijs weer door. 

Soms loont het ook om het internet af te zoeken voor digitale versies van je studieboeken. E-boeken zijn namelijk vaak goedkoper dan gedrukte versies. En als je helemaal geluk hebt, hebben anderen het boek online gezet. Pro-tip: Google de titel van het boek met filetype:pdf erachter, dan krijg je alleen pdf-documenten als resultaat.  

5. Verdien aan je studiemateriaal

Een hele makkelijke manier om geld te verdienen is om gebruik te maken van je eigen studiemateriaal. De kans is groot dat je studieboeken van het vorige semester ergens in een hoek van je kamer zijn beland nadat je je tentamen hebt gehaald. Heel begrijpelijk dat je niet meer achterom wilt kijken, maar wat nou als je hier nog wat aan kunt verdienen? Er is altijd vraag naar studieboeken. Je kunt ze waarschijnlijk makkelijk kwijt op Marktplaats, tweedehands boekenwebsites, Facebookgroepen van je studie, of simpelweg bij studiegenoten. Dat is toch weer een lekkere meevaller. 

Ben je zo’n student die voor alle tentamens samenvattingen maakt? Of nauwkeurige aantekeningen maakt van hoorcolleges? Top! Daar kun je mooi gebruik van maken, want vaak willen medestudenten deze documenten maar wat graag van je kopen. Upload ze bijvoorbeeld op Stuvia, daar krijg je per verkoop betaald. 

Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om bijles te geven. Aan jaargenoten, jongerejaars of middelbare scholieren zelfs. Er zijn veel platforms waar je je service aan kunt bieden, en meestal krijg je per uur rijkelijk betaald.

6. Maak gebruik van toeslagen

Dit is een punt dat door veel studenten vergeten wordt. Er zijn veel regelingen waar je gebruik van kunt maken die er voor zorgen dat je als student tegemoet gekomen wordt in de kosten die je maakt. Je hebt bijvoorbeeld recht op maandelijkse zorgtoeslag, maar in sommige gevallen kun je ook aanspraak maken op huurtoeslag als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit kan je al snel honderden euro’s per maand besparen. Vul ook zeker de jaarlijkse belastingaangifte nauwkeurig in. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de gemaakte studiekosten (voor bijvoorbeeld studieboeken) terugkrijgen.

7. Bespaar op vaste lasten

Er zijn bovendien verschillende manieren om flink op vaste lasten te besparen. Een voorbeeld zijn huurkosten. Als je op kamers woont, kost dit je al snel 300 tot 700 euro per maand, die je eigenlijk nergens in investeert. Mochten je ouders in staat zijn om een kleine woning aan te schaffen, is dit een veel rendabelere oplossing. De rente die je eventueel betaalt over een hypotheek, staat bij lange na niet in verhouding met de huurkosten die je anders min of meer weg zou gooien. En je zou zelfs een deel van de woning aan andere studenten kunnen verhuren, zodat je de kosten samen kunt dragen of er zelfs op kunt verdienen.

Een andere tip: betaal je jaarlijkse vaste lasten zelf, zoals rioolheffing en waterschapsbelasting? Zorg er dan voor dat je goed ingeschreven staat bij de gemeente, als eenpersoonshuishouden. Als alleenstaande student met weinig inkomen kun je dan soms gedeeltelijke kwijtschelding van de rekeningen aanvragen. 

8. Bespaar op extra uitgaven

Misschien wil je dit niet horen, maar we zeggen het toch. Probeer als je krap bij kas zit geld te besparen op luxe-uitgaven. Je zult de eerste namelijk niet zijn die in zijn studententijd veel meer uitgeeft aan etentjes, afhaalmaaltijden, borrels en festivals dan gepland. En begrijp ons niet verkeerd, we gunnen je de tijd van je leven. Maar het is echt stukken makkelijker om hierop te besparen dan je denkt, zonder dat je sociale leven erop achteruit gaat!

Er zijn namelijk heel veel alternatieven voor sociale activiteiten waar je normaal veel geld aan kwijt bent. Het vergt alleen een stukje creativiteit. Dingen die weinig kosten en tóch heel gezellig zijn, zijn bijvoorbeeld een picknick of barbecue in het park in plaats van een restaurant, een avondje netflixen of bordspellen spelen in plaats van de bioscoop, met een clubje gaan sporten of buiten badmintonnen in plaats van het zwembad, een kledingruil organiseren in plaats van een dagje shoppen, en ga zo maar door.

Maar je kunt natuurlijk ook besparen op luxe-uitgaven zoals kleding, accesoires en woonartikelen die je eigenlijk niet nodig hebt. Probeer in plaats van nieuwe spullen te kopen bijvoorbeeld tweedehands te shoppen of ruilparty's te organiseren met je vrienden. Of wees creatief en maak je eigen spullen! Leuk om te doen, goedkoop, en bovendien houd je er iets unieks aan over.

9. Maak gebruik van studentenfaciliteiten

Daarnaast zijn er, als je goed zoekt, veel faciliteiten die speciaal voor studenten in het leven zijn geroepen en daarom minder kosten. Denk bijvoorbeeld aan sportlessen die vanuit je school of universiteit zijn geregeld. 

En vergeet je studentenpas niet! Veel studenten denken dat je deze alleen nodig hebt voor tentamens en voor printers, maar op veel plekken kun je met je pas korting krijgen. Denk aan kledingwinkels, musea en bioscopen. Altijd mooi meegenomen. 

10. Plan je uitgaven

Tot slot, en dit klinkt misschien saai, maar het is cruciaal: probeer je uitgaven te plannen. Veel studenten onderschatten hoeveel geld ze uitgeven en komen er pas aan het einde van de maand achter dat ze hun hele studielening hebben verbrast zonder dat ze dat door hadden. Dit komt vaak doordat je niet nadenkt over wat je uitgeeft en ter plekke de pinpas te voorschijn haalt als je iets nodig hebt. Maar het is heel makkelijk om geld te besparen als je iets aandachtiger bent.

Een voorbeeld: ga een keer per week naar de supermarkt voor de grote boodschappen en let daarbij op acties in de folder, of koop voordeelverpakkingen. Als je bovendien je avondeten een beetje van te voren plant, zou je grotere porties kunnen koken en in kunnen vriezen. Als je hier de tijd voor neemt, in plaats van van dag tot dag te leven, kun je wel de helft van je boodschappenkosten besparen. 

Wat ook helpt is om voor jezelf grofweg een dag- of weekbudget in te stellen. Kijk naar je maandelijkse vaste lasten en wat je ongeveer overhoudt voor andere dingen, en bereken wat je daarvan op dag- of weekbasis kunt besteden. Op die manier krijg je makkelijk een veel beter inzicht in je financiën en is de kans minder groot dat je je aan het einde van de maand een ongeluk schrikt. 

Veel succes en geniet vooral van je studententijd! 

Gepubliceerd op 30 april 2020