Wisselkoers omrekenen

Drie redenen om niet aan Bitcoins te beginnen

Bitcoins, ze houden de mensen al een aantal jaren bezig. Volgens de een is er goudgeld in te verdienen en heeft de virtuele munteenheid de toekomst, volgens anderen is het een brug te ver die bij een simpele tweet van een autofabrikant al in kan storten. Nuchter de zaak benaderen, is daarom het devies. Deze drie aspecten staan veel mensen tegen.

Energieverbruik en het milieu

De impact van grootschalig verbruik van energie op het milieu en klimaat is groot. De Universiteit van Cambridge heeft daarom uitgebreid onderzoek gedaan naar het stroomverbruik van de Bitcoin, de bekendste cryptomunt. Daaruit is voortgekomen dat deze wereldwijd een slordige 120 TWh aan stroom verbruikt per jaar, vergelijkbaar met het verbruik in landen als Argentinië, Noorwegen of Nederland. Het zorgt vanzelfsprekend voor veel CO2-uitstoot en dat is juist iets wat we niet meer willen, of in ieder geval willen terugbrengen. Het is het zoveelste bewijs dat technologie niet per se synoniem staat voor echte vooruitgang en dat er eerst een duurzaam alternatief moet worden gevonden om de handen massaal op elkaar te krijgen. 

Niet-gereguleerde markt

Natuurlijk bestaan er verhalen over Bitcoin-bezitters die een ware financiële klapper hebben gemaakt. Maar vooralsnog is het virtuele geld geparkeerd op een markt die niet door overheden gereguleerd is, zodat men in geval van bijvoorbeeld gehackt kapitaal moeilijk geld terug kan krijgen. Waar de normale banken nog steeds filialen hebben waar je naar binnen kunt stappen om advies en hulp, is iemand die zijn geld letterlijk op Bitcoins heeft gezet overgeleverd aan de grillen van de onoverzichtelijke digitale wereld. Overheden patrouilleren niet op internet. Dat zien we ook aan verschijnselen als bedreigingen, smaad en phishing. Men kan hiervoor naar de politie stappen, maar deze heeft daar nog niet genoeg mankracht voor. Het is niet gezegd dat in de wereld van de Bitcoin een huftermentaliteit (of nog erger) heerst, maar er moet wel rekening mee worden gehouden, met het gebrek aan toezicht en bescherming in het achterhoofd.

Kloof tussen arm en rijk

Naast milieuvervuiling en klimaatverandering is ook de kloof tussen arm en rijk een groeiende doorn in het oog. En deze moderne manier van beleggen - het blijft immers gokken op waardevermeerdering - is niet voor iedereen weggelegd. In veel gebieden is geen internet beschikbaar en dat is wel de eerste vereiste, wil iemand zich überhaupt inlezen over de cryptomunt. Wanneer de Bitcoin een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel wordt, zullen veel volkeren achterblijven en dat zijn - niet toevallig - waarschijnlijk de landen waar men het nu al niet breed heeft. Daar denken ze "Bitcoin? Laten we eerst maar kijken of we vandaag iets te eten kunnen fiksen".

Gepubliceerd op 7 september 2021

Lees ook

Cryptocurrency - Bitcoin

Hoe werken bitcoins (en andere cryptocurrency) De bitcoin is een zogenoemde "cryptocurrency". Dit betekent dat het een niet tastbare, digitale valuta, gebasseerd is op cryptografie (versleutelingssystemen). Via deze systemen wordt ...

Fiatgeld naar crypto wisselen

Fiatgeld naar crypto wisselen Crypto wordt steeds populairder. De afgelopen jaren was Bitcoin het beste voorbeeld van hoe één Bitcoin opeens duizenden euro’s waard kon worden. De Bitcoin steeg in ...