Wisselkoers omrekenen

Extra geld verdienen als je eigenlijk geen tijd hebt

We willen allemaal wel graag iets bijverdienen. Het is namelijk altijd vervelend om aan het einde van je salaris een stuk maand over te houden in plaats van andersom. Om je kas een beetje te spekken kun je ervoor kiezen om een bijbaan te nemen of door middel van  eigen projecten een extra zakcentje te verdienen. Maar hoe combineer je dit naast je gewone leven? We geven je hier 10 tips voor het maximaal benutten van je tijd.

1. Sta eerder op

De eerste tip is simpel. Haal zoveel mogelijk uit je dag door eerder op te staan. Staat je wekker normaalgesproken op 7 uur? Zet hem dan voortaan op 6 uur. Dat ene uurtje kun je heel productief besteden. 

Of het nou het beantwoorden van mails is, het maken van een planning, of wat dan ook, je begint de dag goed. Het is maar een uurtje per dag, maar tel die uurtjes na een week maar eens bij elkaar op! Ben je bezorgd over je slaap? Zolang je 7,5 uur slaap per nacht krijgt, moet dat genoeg zijn om de dag fit tegemoet te gaan. Geen reden meer om te snoozen dus! 

2. Gebruik je lunchpauze

Het combineren van een vaste baan met bijprojecten kan lastig zijn. Zie je eerder opstaan niet zitten, of ben je al een uurtje eerder opgestaan om extra werk te doen maar is dat niet genoeg? Dan kun je eventueel je lunchpauze nuttig besteden. Neem je lunch mee van thuis en gebruik dat ene uurtje om dingen te regelen voor de projecten buiten je werk om. 

3. Gebruik je vakantiedagen/vrije dagen

Ook met het opnemen van vakantiedagen of vrije dagen kun je je voordeel doen. Neem af en toe een dag op, zodat je die volledig kunt besteden aan je andere projecten of je bijbaan. Vooral als je gewoon doorbetaald krijgt is dit lekker meegenomen. 

4. Gebruik je tijd in het OV

Reis je met de trein naar je werk? Mooi, nog meer extra tijd om productief te zijn! Zorg er eventueel voor dat je je laptop bij je hebt en verbonden bent met de internet-hotspot van je telefoon (we weten allemaal dat de WiFi in de trein vaak te wensen overlaat). En werken maar. Of gebruik die extra tijd om belletjes te plegen of mails te versturen. 

5. Wees gestructureerd

De sleutel tot het maximaal benutten van je tijd is toch wel echt plannen, plannen, plannen. Klinkt saai en dat is het ook. Maar geloof me, het is het waard. Ik spreek niet alleen voor mezelf als ik zeg dat er in de loop van de dag heel veel tijd verloren gaat in het onderschatten van de tijd. Voor je het weet is de dag om en vraag je jezelf af wat je eigenlijk gedaan hebt. 

Om dat te voorkomen is het slim om van tevoren precies met jezelf af te spreken hoe je je dag inplant. Wat wil je precies gaan doen, hoeveel tijd heb je daarvoor nodig en wanneer wil je alles af hebben? Je agenda is je beste vriend. En maak to-do-lijstjes in een notitieboek of in een app (onze favoriet is Evernote). Evalueer voor jezelf aan het einde van de dag hoe ver je bent gekomen en waar je de volgende dag verder gaat.

6. Leg je telefoon weg

Een heel belangrijk punt. Ben je ook zo iemand die elke keer weer schrikt bij het zien van het wekelijkse rapport dat je telefoon je presenteert? Je hebt vaak niet door hoe veel tijd je eigenlijk op je telefoon besteedt aan nutteloze dingen, totdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Het is gewoon zo dat het bijna als een tweede natuur voelt om door je socials te scrollen. 

Maar wat nou als je die 4, 5 of misschien wel 6 uur aan nutteloos scrollen investeert in lucratieve projecten? Leg je telefoon dus uit het zicht of zet hem op nachtstand zodat je niet afgeleid wordt. En ineens heb je een zee van tijd waarvan je vergeten was dat die bestond!

7. Vind je flow

De volgende tip ligt in het verlengde hiervan. Een probleem dat veel mensen tegenwoordig ervaren is dat ze zich niet goed kunnen concentreren en daardoor veel waardevolle tijd verliezen. Een lastig probleem. Er is namelijk ook gewoon veel afleiding: je telefoon trilt de hele dag door, Netflix roept je, je kunt niet stoppen met denken aan je lunch, en ga zo maar door. 

Ken je het concept flow? Dit is namelijk wat je wilt bereiken. Het houdt in dat je je zo comfortabel voelt dat je je compleet verliest in je bezigheden en geen enkele afleiding ervaart. Optimale concentratie dus. Dit is cruciaal als je alles uit je dag wilt halen. Flow werkt voor iedereen anders. Ga bij jezelf na wanneer je het prettigst werkt, maar ook vooral waar je het vaakst door afgeleid wordt. En zorg ervoor dat je al deze afleidingen uitschakelt, vóórdat je aan de slag gaat. 

Krijg je snel trek? Eet dan van tevoren of leg een snack klaar voor een bepaald tijdstip. Leg je telefoon weg, schakel je deurbel uit, zet je kinderen aan een puzzel, zet een focus-playlist aan op Spotify of zet juist alle geluiden uit. Wat ook maar het beste werkt voor jou. En Google vooral op “flow” en probeer tips van anderen. Je zult zien dat wanneer je eenmaal weet hoe je in je flow komt, je veel meer gedaan krijgt in korte tijd. 

8. Besteed dingen uit 

Wat ook een groot verschil kan maken is het uitbesteden van taken die je net per se zelf hoeft te doen. Je kunt denken een het inhuren van een schoonmaker of oppasser als de baten opwegen tegen de kosten. Maar je kunt het nog simpeler houden: bestel bijvoorbeeld je boodschappen of maak gebruik van maaltijdboxen aan huis. En zet je partner of kinderen wat vaker in. Die kunnen misschien wat vaker koken en de was doen zodat jij tijd overhoudt voor extra bijverdiensten. Win-win!

9. Passieve inkomsten

Verder is het zorgen voor passieve inkomsten een goede manier om geld te verdienen als je weinig tijd hebt. Deze inkomsten blijven namelijk doorlopen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Vaak vergen ze wel inspanning en tijd in het begin, maar genereren ze daarna automatisch een extra zakcentje.

Waar kun je aan denken? De makkelijkste manier is om te verdienen aan je eigen spaargeld. Ofwel door het op een spaarrekening te zetten en er rente mee te verdienen, of door het te beleggen. Een ander voorbeeld voor degene met een grotere portemonnee is het investeren in vastgoed. Door het verhuren kun je goed passief geld verdienen. Ligt dit niet in je mogelijkheden, dan zou je kunnen overwegen om je ongebruikte logeerkamer te verhuren aan een student. Of een kamer aan te bieden op AirBnB. 

10. Wees niet te streng voor jezelf

Tot slot, zorg goed voor jezelf. Het is soms verleidelijk om al je tijd te investeren in zo productief mogelijk zijn. En hoewel een extra bijverdienste altijd lekker is, is je gezondheid minstens zo belangrijk. Slaap goed, eet goed, en zorg voor ontspanning zo nu en dan. Dan kun je je bovendien beter concentreren en heb je meer energie voor je werk. 

Gepubliceerd op 30 april 2020