Wisselkoers omrekenen

Financiële tips in crisistijd

We zagen het allemaal niet aankomen. Halverwege maart 2020 werd duidelijk dat COVID-19, oftewel het Coronavirus, ons land had ontregeld. En om te voorkomen dat de gevolgen uit de hand zouden lopen, besloot het kabinet om Nederlanders op te roepen zo veel mogelijk vanuit huis te werken en om alle scholen en horecagelegenheden voorlopig te sluiten. 

Voor veel mensen betekent dit niet alleen een drastische verandering in hun persoonlijke leven, maar ook op financieel niveau. De economie staat gedeeltelijk stil en veel bedrijven zien hun omzet en arbeid dalen. Voor heel Nederland geldt een crisissituatie. 

Hoe houd je nu het hoofd boven water in zo’n periode van crisis? Hieronder volgen tips.

Werk vanuit huis

Mensen in de vitale beroepen sector wordt gevraagd zo goed als het kan hun werk uit te voeren. Voor vele anderen in loondienst is het mogelijk om vanuit huis te werken, in het kader van social distancing. Zij kunnen gelukkig door blijven gaan met hun werk, zodat ze geen inkomsten mislopen. 

Maar dit kan in het begin even wennen zijn — je eigen huis is een heel andere omgeving dan je werk en vaak heb je niet dezelfde middelen voorhanden. Maar er is veel wat je kunt doen om een effectieve omschakeling te maken.

Blijf je werk bijvoorbeeld zo veel mogelijk los zien van je persoonlijke leven. Deel je werktijd als het kan net zo in als voorheen. Werkte je vóór de crisis fulltime, tijdens kantooruren? Probeer dan thuis tijdens dezelfde kantooruren te werken. Sta op tijd op en zorg er voor dat je aan het einde van de middag klaar bent. Stel koffie-, thee-, en lunchpauzes in zoals je dat normaal zou doen. En richt bijvoorbeeld een plek in speciaal voor je werk.

Kortom, creëer regelmaat en orde. Dit alles zorgt er voor dat je het werk goed vol kunt houden. 

Blijf op de hoogte

De ontwikkelingen rondom de coronacrisis volgen elkaar heel snel op. Als je ondernemer bent, probeer het nieuws dan zo goed mogelijk te volgen. Zo kun je snel en effectief inspelen op eventueel nieuwe maatregelen. Dit geldt al helemaal wanneer je personeel in dienst hebt. Voor hen is het heel belangrijk dat ze weten wat ze kunnen verwachten. Bijvoorbeeld met betrekking tot de vitaliteit van je bedrijf en hun inkomenszekerheid. 

En als je in loondienst bent, communiceer dan regelmatig met je werkgever en eventueel je collega’s wat er op je werk speelt. Op die manier weet je waar je aan toe bent en wat je eventueel op financieel gebied kunt verwachten. 

Maak gebruik van de regelingen van de overheid 

Het kabinet heeft inmiddels een aantal financiële toezeggingen gedaan om bedrijven en individuen de economische crisis door te helpen. Er is bijvoorbeeld een steunpakket klaargelegd voor bedrijven die hun omzet met minstens 20% hebben zien dalen. Zij kunnen aanspraak maken op een inkomensondersteuning (NOW). En zzp-ers kunnen gebruik maken van een bijstandsregeling. 

Maak een budgetplan

Het leven ziet er een stuk anders uit. Er is voor veel mensen sprake van financiële onzekerheid. Misschien ben je je baan verloren of ben je onzeker over je huidige baan. Of misschien lijd je aanzienlijk omzetverlies. Bovendien is de kans groot dat je net als het overgrote deel van Nederland voornamelijk thuis zit. Daardoor kan je uitgavenpatroon drastisch veranderen. Het is in deze situatie namelijk verleidelijk om meer geld uit te geven. Webshops en bezorgrestaurants zien hun omzet dan ook door het dak schieten. 

Het is daarom juist nu van groot belang dat je inzicht hebt in je financiën, zodat je niet ongemerkt meer uitgeeft dan je hebt. Zorg er dus in ieder geval voor dat je precies weet hoe veel je uit kunt geven. En hoeveel geld je eventueel aan buffer hebt. 

Nog beter is het om een budgetplan te maken. Zet je inkomsten en liquide middelen op een rij, en je vaste lasten ernaast. En kijk dan hoeveel geld je op wekelijkse basis over hebt voor andere uitgaven. Niemand weet hoe lang deze crisis nog gaat duren. Dus je kunt maar beter zo vroeg mogelijk precies weten hoe je er financieel voorstaat en wat je de komende tijd uit kunt geven om het hoofd boven water te houden.

Bespaar

In het verlengde hiervan is het natuurlijk aan te raden om niet onnodig geld uit te geven, zodat je niet in de problemen komt. Er zijn verschillende vlakken waar je nu op kunt besparen. Boodschappentripjes zijn nu natuurlijk beperkt, maar daar kun je je voordeel mee doen. Doe bij voorkeur je boodschappen op wekelijkse basis bij een voordelige supermarkt. En koop alleen wat je echt nodig hebt. Er is geen reden om te hamsteren. 

Daarnaast vallen veel kostenposten nu weg. Uitjes naar een restaurant, de bioscoop, of een concertzaal zitten er nu niet in. Dat scheelt natuurlijk in je portemonnee. Wanneer je al ergens tickets voor had besteld, kun je er voor kiezen om die partij financieel te steunen in deze crisis, maar je kunt er in sommige gevallen ook voor kiezen om je geld terug te vragen. 

En, zoals hierboven genoemd, probeer je uitgaven op luxe-artikelen te beperken. Ga niet online winkelen als je geen kleding nodig hebt, zie eten bestellen als uitzondering in plaats van regel, en kijk eens wat je in de kast hebt staan voordat je online een film bestelt. 

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen ontspanning kunt hebben nu je er niet op uit kunt. Je kunt zelfs voor veel minder geld een leuke avond hebben. Speel een bordspel met je huisgenoten, kook eens uitgebreid of videobel je vrienden voor een wijn-date! Mogelijkheden genoeg.

Wees creatief

Tot slot vragen tijden van crisis om flexibiliteit en creatieve oplossingen. Veel bedrijven komen al met goede ideeën die inspelen op de huidige omstandigheden. Ze bieden hun klanten bijvoorbeeld een tegoedbon aan die zij na de crisis met korting kunnen besteden. Of ze schakelen hun product om naar een digitale dienst of bezorgservice. 

Maar ook jij als individu kunt proberen het beste er van te maken door inventief om te gaan met beperkte middelen. Er zijn namelijk verschillende manieren om vanuit huis geld te besparen, of juist geld te verdienen! Nu heb je eindelijk geen excuses meer om de zolder niet op te ruimen en spullen te verkopen die stof liggen te vangen. Veel mensen struinen juist nu Marktplaats af. Spullen die het bijvoorbeeld altijd goed doen en die je waarschijnlijk wel hebt liggen zijn interieurartikelen, speelgoed, kleding en schoenen. 

Je kunt nog een stapje verder gaan door dingen te verkopen die je zelf hebt gemaakt. Maak bijvoorbeeld je hobby lucratief door zelfgemaakte kledingstukken op Etsy te verkopen. Goed met photoshop of heb je andere digitale skills? Bied je diensten aan op Fiverr. Zo sla je twee vliegen in één klap: je kunt doen wat je leuk vindt en er nog geld mee verdienen ook.

Houd vol!

Kortom, er is veel wat je zelf kunt doen om in controle te blijven van je financiën deze dagen. En ondanks dat het einde misschien nog niet in zicht is, brengen doorzettingsvermogen en flexibiliteit je ver. Houd vol! 

Gepubliceerd op 8 april 2020