Wisselkoers omrekenen

Geld verdienen met bloggen

Het is misschien wel één van de meest fascinerende ontwikkelingen die het internet met zich mee heeft gebracht: bloggen. Internetgebruikers realiseerden zich al snel dat ze zelf websites konden bouwen en teksten konden verspreiden. En wat voor de meesten als hobby begon, is voor velen uitgegroeid tot een full-time bezigheid. Sommigen verdienen er zelfs hun kost mee. Of ze nu schrijven over reizen, lifestyle of financiën, er komt geen einde aan blogger content en blogs blijven relevant. Heb je een vlotte pen en lijkt het je ook wel wat om dit professioneel aan te pakken? Lees dan verder!

Lezers bereiken

Laten we bij het begin beginnen. Het is natuurlijk belangrijk dat je blog draait om een onderwerp dat je oprecht interesseert en waar je enthousiast over bent. Meer er zal meer moeten gebeuren dan enkel schrijven over je passie. Want om geld te verdienen met bloggen, zul je lezers moeten werven. En die komen niet vanzelf op je blog af. Wat kun je nou doen om zoveel mogelijk lezers te bereiken?

Kwaliteit van je blogposts

Laten we eerlijk zijn: informatie is er op het internet genoeg. Lezers zitten dus niet te wachten op de zoveelste generieke blogpost. Zorg er dus voor dat jouw blog zich onderscheidt van andere. Of in ieder geval dat de kwaliteit van je posts zo goed is, dat lezers terug blijven komen. 

Taal is belangrijk. Voorkom spel- en grammaticafouten. En gebruik geen veel te lange zinnen of alinea’s. Bied je lezers waardevolle content en neem de tijd om je blogpost zo informatief mogelijk te maken. 

Opmaak

Hoe mooier en overzichtelijker je blog, hoe langer en vaker lezers terugkomen. Wanneer je blog er betrouwbaar uitziet, zal dit bijdragen aan je geloofwaardigheid. Je kunt er voor kiezen afbeeldingen aan je posts toe te voegen. Het liefst investeer je ook in een eigen custom lay-out en URL om er extra professioneel uit te zien.

En voor het overzicht kun je bijvoorbeeld teksten opdelen in segmenten, je blogposts opdelen in categorieën en een zoekfunctie aan je blog toevoegen.

Wees zichtbaar

Meestal word je niet vanzelf opgemerkt. Het helpt om regelmatig blogposts te plaatsen en om deze te delen via social media. Zorg er daarnaast voor dat ook lezers je posts makkelijk kunnen delen. Des te groter is de kans dat je meer nieuwe lezers bereikt.

Je zou ook kunnen denken aan netwerken met andere bloggers. Door bijvoorbeeld te reageren op hun blogposts of contact te leggen via e-mail, kunnen jullie elkaar mogelijk vooruit helpen. 

SEO

Je kunt nog een stapje verder gaan om gezien te worden. Hier wordt het een stukje technischer. Wat helpt om meer lezers te bereiken, is om hoger te eindigen in de zoekresultaten van Google. Wanneer iemand googelt op een term die verband houdt met jouw blog, sta je natuurlijk het liefst zo ver mogelijk bovenaan de lijst met resultaten. 

Je kunt dit zelf tot in zekere mate beïnvloeden door middel van SEO, oftewel search engine optimization. Een voorbeeld is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk websites naar jouw blog linken. Of je kunt er voor kiezen om gepromoot te worden door Google. Maar doe vooral research naar SEO. Het is een ingewikkelde tak van sport, maar er is heel veel mogelijk als je er tijd in investeert.

Geld verdienen

Als je eenmaal genoeg lezers hebt met je blog, kan het geldverdienen beginnen. Je kunt nu namelijk samenwerken met andere partijen die kunnen profiteren van jouw bereik. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen.

Adverteren

De meest bekende manier om geld te genereren is adverteren. Je sluit hiermee een deal met een bedrijf dat via jouw website een product of dienst promoot. Zo kun je een betaalde review schrijven of een klassieke advertentie plaatsen in de vorm van een bijvoorbeeld.

Voor jou als blogger is het echter waardevol als de advertentie relevant is voor jouw blog. Wanneer je een product promoot dat past bij de inhoud van je blogposts, kunnen lezers er daadwerkelijk iets aan hebben en kan het zelfs toegevoegde waarde hebben voor de kwaliteit van je website. Andersom kan het misschien een negatief effect hebben op je betrouwbaarheid als je samenwerkt met een bedrijf met een slechte reputatie of een dienst die totaal geen verband heeft met jouw blog.

Affiliate links

Een andere, wellicht subtielere manier om te adverteren is door middel van affiliate links. Hierbij werk je ook samen met een andere partij, maar maak je reclame door middel van een link. Je biedt je lezers in dit geval de mogelijkheid om een bepaald product te bestellen, of verwijst ze door naar een website. En elke keer wanneer een lezer op de link klikt en/of een product koopt, verdien jij hier aan. 

Vind de juiste balans

Juist omdat je het bloggen graag een lucratieve bezigheid wilt houden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met adverteren. Succesvol zijn binnen de blogwereld draait namelijk om het vinden van een juiste balans tussen kwaliteit en promotie. 

Zoals we eerder hebben benadrukt is betrouwbaarheid en geloofwaardigheid belangrijk om je lezers te behouden. Wanneer zij merken dat je blog vooral gefocust is op commercie, meer advertenties toont dan artikelen, en ongeloofwaardige reviews bevat,

maken ze snel de overstap naar een blog met vergelijkbare inhoud en met minder advertenties. En andersom is behoud van kwaliteit natuurlijk belangrijk, maar is het misschien niet reëel om eindeloze uren in het schrijven van blogposts te stoppen zonder er iets voor terug te krijgen.

Over het algemeen geldt dat hoe meer geduld en doorzettingsvermogen je hebt, hoe succesvoller je blog zal worden. Vooral de eerste maanden zul je merken dat je niks tot weinig verdient. Je begint natuurlijk op nul en komt pas in aanmerking voor samenwerkingen als je consequent een redelijk aantal bezoekers hebt. Maar geef vooral niet op. Als je eenmaal een publiek hebt en energie blijft besteden aan het schrijven van hoogwaardige content, kan er zomaar een sneeuwbaleffect optreden en kan je blog snel succesvol worden. Duizenden zijn je voorgegaan!

Gepubliceerd op 8 april 2020