Wisselkoers omrekenen

Gouden sieraden inwisselen? Zo doe je dat.

Heb je een slecht jaar achter de rug? Wil je graag die wereldreis maken? Of heb je je geld liever op de bank dan onderin je sokkenlade verstopt? Er zijn genoeg redenen om je gouden sieraden in te willen wisselen. En zo doe je dat.

Bepaal de waarde van jouw gouden sieraden

Er zijn talloze goud inkopers en allemaal beweren ze het snelst te werken, de beste prijzen te bieden en eerlijk te taxeren. Natuurlijk zijn veel inkopers eerlijk en oprecht, maar het kan zeker geen kwaad om wat gevoel voor de waarde te krijgen voordat je op pad gaat.

Stap 1: Bepaal het goudgehalte

Het goudgehalte oftewel hoeveel karaats is jouw goud. Veel goud is voorzien van keurtekens waaraan je de echtheid en karaats van jouw goud kunt zien. Op de website van Waarborg Holland kan je meer lezen over de verschillende keurtekens. Als jouw goud geen keurtekens heeft, gooi het dan niet weg. Dit kan door slijtage komen. Ook is niet al het buitenlandse goud voorzien van keurtekens. Soms zie je ook een getal staan dat duidt of het goudgehalte.

Stap 2: Weeg je goud

Met behulp van een nauwkeurige keukenweegschaal kan je jouw goud wegen. Hou er rekening mee dat niet niet de meest precieze meetinstrumenten zijn en dat je er wat naast kan zitten. Bij goud maakt dat nogal uit natuurlijk. Wel krijg je op deze manier een goede indicatie.

Stap 3: Zoek de actuele goudprijzen op

Er zijn tal van bronnen voor de goudprijs. Je kan hiervoor een aantal websites gespecialiseerd in goud verkopen bezoeken en zo een beeld van de gemiddelde inkoopprijs vormen. Let op dat de inkoopprijs van handelaren niet gelijk is aan de wereldwijde goudprijs. Er moet immers wel wat verdient kunnen worden door de handelaren.

Weer kritisch aan wie je je goud verkoopt

Ga hiervoor naar een partij waar jij zelf een goed gevoel bij hebt. Je kan ook altijd naar een tweede partij gaan om het aanbod te controleren. Laat je vooraf goed door de verkoper informeren. Wanneer deze onduidelijk is over zijn inkoopprijzen, marges of de werkwijze bij het taxeren zijn is dit een goede reden om even verder te kijken. De meest gebruikte methode om goud te beoordelen is de toetssteenmethode.

Tenslotte

Met een beetje voorbereiding vergroot je de kans op een goede verkoop. Denk erom dat gouden munten in goede staat vaak een geheel eigen waarde vertegenwoordigen. En nog een laatste advies: bezint eer ge begint. Wat is de historie van de sieraden? Hebben ze emotionele waarde? Worden ze in de toekomst misschien nog meer waard?

Succes!

Gepubliceerd op 4 juni 2021

Lees ook

Zó los je je studieschuld af

Zó los je je studieschuld af “Maximaal lenen is maximaal leven.” “Ome DUO betaalt wel.” Maar als je daarna een studieschuld hebt, wat dan? Hoe los je die af? Een ...

Eindkapitaal rente op rente berekenen

Eindkapitaal berekenen bij rente op rente sparen Sparen. Het lijkt soms zo uitzichtloos om iedere maand geld opzij te zetten terwijl je rechts ingehaald wordt door de inflatie en links ...