Wisselkoers omrekenen

Het nieuwe pinnen

Het concept van geld is al eeuwenoud — het oudste muntgeld dat we kennen dateert zelfs van 770 voor Christus en is gevonden in China. Door de tijd is het ons echter steeds gemakkelijker gemaakt en hoeven we niet enkel op reis met onze broekzakken gevuld met muntgeld. Naast de komst van papiergeld zijn ook de pinpas en de creditcard namelijk ingevoerd die het steeds handiger maken om waar dan ook ter wereld te betalen. En geld blijft in ontwikkeling en er komen steeds meer nieuwe, makkelijke manieren van betalen bij. Maar in hoeverre zijn deze mogelijkheden beschikbaar in het buitenland?

Steeds minder cash?

Contant geld wordt in Nederland steeds minder populair en pinnen steeds meer de norm. In Nederland heeft pinnen sinds 2015 zelfs de overhand. Bordjes met "pin only" zijn inmiddels geen zeldzaam gezicht meer. In 2016 was slechts 46% van alle transacties met cash. Nederland loopt in de eurozone dan ook ver voorop als het gaat om cashloze betalingen. En niet onterecht. Het omzeilen van contant geld heeft namelijk vele voordelen, zoals het voorkomen van criminaliteit, een betere gebruiksvriendelijkheid en financieel voordeel voor winkeliers. 

Andere landen buiten de eurozone, zoals Noorwegen en Zweden, zijn ons zelfs nog een stapje voor. Deze landen hebben als streven om in de toekomst "cashless" te zijn. Hier wordt nog slechts 15% procent van alle betalingen in cash voldaan. Sommige winkels bieden zelfs niet de mogelijkheid om met contant geld te betalen, maar alleen met de pinpas of met de app Swish. Deze app is een soort Zweedse versie van Tikkie. De app is echter alleen beschikbaar voor Zweedse burgers, omdat hij gekoppeld moet zijn aan een Zweedse bankrekening. 

Het lijkt er dus op dat cash langzaam uit onze samenleving verdwijnt. Niets is echter minder waar. Ondanks dat het in Nederland en in landen als Noorwegen en Zweden steeds gebruikelijker wordt om alleen een pinpas mee te nemen, is dat lang niet overal zo. In de eurozone wordt bijvoorbeeld gemiddeld nog altijd 79% van alle transacties in cash afgehandeld. Ga er dus zeker niet vanuit dat je in het buitenland net zo makkelijk op je pinpas of creditcard terug kunt vallen als in Nederland. En check vooral vóór je op vakantie gaat wat gebruikelijk is in het land van bestemming. 

Contactloos betalen

Een andere steeds populairdere manier van betalen is contactloos betalen. Via Near Field Communication, oftewel NFC, kun je tegenwoordig pinnen zonder je betaalpas in de geld- of pinautomaat te steken. Pinpassen met het NFC-logo (vier golfjes) kunnen bij automaten met hetzelfde logo gescand worden en het bedrag wordt dan automatisch van je rekening afgeschreven. Je hoeft dan voor bedragen onder de €25 geen pincode in te toetsen. Als je echter achtereenvolgens meer dan €50 contactloos hebt gepind, moet je wel je pas invoeren. 

Deze manier van betalen is in Nederland inmiddels zeer gangbaar. Er zitten dan ook veel voordelen aan verbonden. Zo verkleint contactloos betalen de kans op fraude en skimming, en maakt het betalen veel makkelijker en sneller. Inmiddels wordt meer dan de helft van alle pintransacties in Nederland op de contactloze manier gedaan. En ook in het buitenland wint deze methode terrein. Vooral in Europa, in landen als Rusland, Tsjechië, Slowakije, Polen en Georgië. Grote kans dus dat je net als in Nederland je pas op vakantie contactloos kunt gebruiken.

Telefonisch betalen

De mogelijkheden van contactloos betalen zijn echter nog uitgebreider. Het is tegenwoordig niet alleen mogelijk om met je betaalpas zonder pincode te betalen, maar ook met je smartphone (of zelfs met je smartwatch!). Indien je toestel beschikt over een NFC-chip (dit kun je checken bij de instellingen van je telefoon) werkt deze hetzelfde als een betaalpas. Je hoeft in dat geval alleen nog de juiste applicatie op je telefoon te hebben. Voor Apple-gebruikers is dit de recente software die Apple Pay aanbiedt. Deze applicatie wordt ondersteund door ABN Amro, ING en Rabobank — ook in het buitenland. Android-gebruikers dienen zelf de betaal-app van hun bank te installeren. Nog niet alle Nederlandse banken bieden deze service via Android. Check dus zelf of je met jouw bank telefonisch contactloos kunt betalen.

Dip & Go

Een andere manier van betalen die steeds populairder wordt is Dip & Go. Dit is wederom een manier van contactloos betalen, die vooral in het buitenland wordt gebruikt, maar ook in Nederland steeds meer bekendheid krijgt. Je kunt dit systeem vinden bij tolpoorten, parkeergarages en parkeerautomaten. Het werkt in principe hetzelfde als contactloos betalen, maar in dit geval steek je wel je pinpas in de automaat. Je hoeft vervolgens je pincode niet in te toetsen en betaalt meteen. De betaallimiet voor Dip & Go is echter hoger: je kunt parkeergeld betalen tot €50 en tol tot €100. Omdat dit systeem snellere betalingen mogelijk maakt, hoef je tegenwoordig op vakantie dus minder lang in de rij voor de tolpoorten te wachten. 

Gepubliceerd op 23 april 2020