Wisselkoers omrekenen

Hoe kom ik aan buitenlandse valuta?

Dat je in een land met een andere valuta meer moeite moet doen om te kunnen betalen dan in een euroland is logisch. Maar toch is het hebben van wat munt- en papiergeld sterk aangeraden, zodat je niet altijd op je pinpas terug hoeft te vallen. Op veel plekken is de pinpas namelijk minder gangbaar dan in Nederland en is cash onmisbaar. Gelukkig zijn er talloze manieren om toch aan cash in de lokale munteenheid te komen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Vooraf geld wisselen in Nederland

Als je graag goed voorbereid op reis gaat, is het een optie om de vreemde valuta al in Nederland te regelen. Dit kun je doen door geld te wisselen bij een wisselkantoor. Het bekendste wisselkantoor is GWK Travelex. Je kunt vestigingen vinden door het hele land, bijvoorbeeld op treinstations of luchthavens. Om bij GWK Travelex vreemde valuta te verkrijgen kun je onder andere een vestiging bezoeken om direct geld te wisselen. Het risico bestaat dan wel dat je gewenste munteenheid niet op voorraad is. Daarom kun je ook van tevoren het bedrag bestellen, zodat het voor je klaar ligt op een vestiging. Daarnaast biedt GWK Travelex een spoedservice voor het geval je op korte termijn een bepaalde valuta nodig hebt.

Naast GWK Travelex zijn er in Nederland nog verschillende andere wisselkantoren waar je je vreemde valuta kunt verkrijgen. Wil je zeker weten of een wisselkantoor betrouwbaar is, dan kun je dit nazoeken in het officiële register van de Nederlandsche Bank

Voorheen boden ook de meeste Nederlandse banken de mogelijkheid om geld te wisselen, maar tegenwoordig verwijzen zij je door naar wisselkantoren. Een bank die deze service echter nog altijd wel biedt is ABN AMRO. Er zijn verschillende manieren om via deze bank aan vreemde valuta te komen. Zo is er de optie om geld te bestellen en op te halen bij een bankkantoor of op Schiphol, of om het thuis te laten bezorgen. 

Lokaal geld wisselen

Je kunt er ook voor kiezen om op de plaats van bestemming vreemde valuta te regelen. Hier heb je namelijk ook wisselkantoren waar je je euro’s kunt wisselen. Deze kun je onder andere op luchthavens vinden, maar ook net als in Nederland verspreid over het land. 

Pinnen bij een geldautomaat

Om in het buitenland aan cash te komen hoef je echter niet speciaal een wisselkantoor te bezoeken. Je kunt namelijk ook gewoon geld pinnen bij pinautomaten. Deze zul je op nog meer plekken vinden dan wisselkantoren. Let wel goed op je eigen veiligheid en neem een aantal dingen in acht wanneer je gebruik maakt van een pinautomaat in het buitenland. 

Noodgeld

Tot slot is er een laatste manier om aan vreemde valuta te komen, namelijk via noodgeld. Dit is echter meer een laatste redmiddel dan een gangbare methode. Het zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn wanneer je je creditcard en/of pinpas kwijt bent geraakt of deze gestolen zijn tijdens je reis. 

In de meeste landen is het bestellen van noodgeld mogelijk. Je bestelt dan bijvoorbeeld via je bank een bedrag en dit kun je vervolgens afhalen bij een vestiging van GWK of Western Union in het land waar je verblijft. Afhankelijk van je bank zitten hier wel of geen kosten aan verbonden. Bij SNS en ING is het bijvoorbeeld gratis. Andere banken rekenen vaak een klein bedrag voor de service. Daarnaast is het ook mogelijk om iemand in Nederland geld over te laten maken naar Western Union dat je vervolgens zelf op een kantoor op kunt halen. Hier zitten wel altijd kosten aan verbonden. 

Gepubliceerd op 15 mei 2020