Wisselkoers omrekenen

Eerste hulp bij sparen voor je kind

Kinderen hebben is niet gratis. Dat zul je vast gemerkt hebben. En hoe ouder ze worden, hoe meer ze nodig zullen hebben. De meeste ouders kiezen er dan ook voor om hun kind(eren) financieel te ondersteunen door geld te sparen. Maar hoe doe je dit?

Hoeveel moet je sparen?

Hoe ouder je kinderen worden, hoe groter hun uitgaven worden. Rond hun 18e zullen ze bijvoorbeeld beginnen aan rijlessen of een studie, of kiezen ze ervoor om op zichzelf te gaan wonen. De kans klein is dat ze zelf veel geld hebben gespaard — als tiener verdien je weinig met je bijbaantje, en velen hebben daar überhaupt geen tijd voor of zin in. Bovendien wordt studeren steeds duurder en is de basisbeurs vanuit de overheid geen schenking meer, maar een lening. En als ouder zie je uiteraard liever niet dat je kind al op jonge leeftijd met een financiële achterstand begint. 

Maar aan hoeveel geld moet je dan denken? Volgens het Nibud moet je er rekening mee houden dat studeren je kind later 1.000 euro per maand gaat kosten. Dit is natuurlijk een grove schatting, omdat je bijvoorbeeld niet weet of je kind uit huis zal gaan, en of het een mbo-, hbo- wo-opleiding zal volgen.

Volgens het CBS hebben jongeren tot 25 jaar gemiddeld ongeveer 7.000 euro spaargeld. Hierbij worden de rijkste spaarders echter ook meegenomen, en die trekken het gemiddelde flink omhoog. Als je kijkt naar de mediaan, kom je uit op een ander bedrag. Dan zie je dat de helft van de jongeren minder dan 2.500 spaargeld heeft, en de andere helft meer dan 2.500.

Hoeveel jij voor je kind gaat sparen, hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Als je zelf financieel niet ruim zit, kun je er beter voor kiezen om je spaargeld af te laten hangen van je eigen situatie. Op die manier kun je misschien wat extra sparen wanneer het je voor de wind gaat, en kun je het sparen op een lager pitje zetten als je het iets moeilijker hebt.

Wat natuurlijk ook meetelt is hoeveel financiële verantwoordelijkheid je je kind wilt geven. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind (deels) mee te laten betalen aan hun rijbewijs of hun studie. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze zich meer verantwoordelijk voelen en meer gemotiveerd zijn om te presteren.

Wanneer begin je?

In principe kun je beginnen met sparen wanneer je wilt. Of het nou op de 16e verjaardag van je kind is of al vanaf zijn of haar geboorte. Maar het is wel verstandig om vroeg te beginnen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe meer geld je waarschijnlijk opzij kunt zetten. En hoe meer vrijheid je hebt om je spaargedrag aan je financiële situatie aan te passen. Bovendien zorgt het misschien wel voor een stukje rust als je al in een vroeg stadium wat geld voor je kind spaart. Ook al is het niet veel, het is voor sommigen een fijne zekerheid.

Daarnaast kun je je voordeel er natuurlijk mee doen als je vroeg begint met sparen. Want op een spaarrekening kun je dan langer profiteren van spaarrente. En als je het geld belegd of geïnvesteerd hebt, kun je het bedrag op een langere termijn vergroten. Overweeg bijvoorbeeld om alle ontvangen kinderbijslag stelselmatig opzij te zetten vanaf het moment dat je deze ontvangt. 

Toch beginnen sommige ouders laat met sparen. Dit betekent echter niet meteen dat ze hun kind niet financieel kunnen ondersteunen wanneer ze volwassen zijn. Want gezinnen kunnen er ook voor kiezen om in plaats van te sparen eerst de hypotheek of andere schulden af te betalen. In dat geval kunnen ze hun kind dan misschien niet direct een grote som geld beschikbaar stellen, maar hebben ze er wel voor gezorgd dat ze financieel in goed weer verkeren zodat ze hun kind op korte termijn beter kunnen ondersteunen.

Ben je in verwachting van een baby? Hulde, je bent er op tijd bij, begin vandaag met sparen!
Tip: Vier je inzicht met een pretecho thuis op de bank!

Sparen of beleggen?

Als je er wel voor kiest om geld opzij te zetten voor je kind, wat is dan de beste manier? Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen sparen of beleggen. Veel ouders die ervoor kiezen om te sparen, storten maandelijks een bedrag op een spaarrekening voor hun kind. Een voordeel hiervan is natuurlijk dat je rente krijgt uitgekeerd over je gespaarde geld.

Maar ook hierbij zijn er verschillende opties. Het is namelijk mogelijk om een rekening speciaal voor je kind te openen. In dat geval komt het geld vrij wanneer je kind 18 wordt. Voordeel? Je schenkt dan het geld niet in één keer, waardoor de kans groter is dat je er geen belasting over hoeft te betalen. Het nadeel? Je kind beschikt vanaf zijn of haar 18e over het bedrag. Mocht hij of zij er dan voor kiezen om het in één keer uit te geven aan een auto, dan heb je daar geen zeggenschap over.

Je kunt er als ouder natuurlijk ook voor kiezen om geld te sparen op je eigen naam. En het geld vervolgens aan je kind te schenken, bijvoorbeeld op zijn of haar 18e verjaardag. Omdat het in dat geval om een groot bedrag gaat, zul je waarschijnlijk in totaal een hogere som belasting moeten betalen. 

Andere ouders gaan voor de optie om een bepaald bedrag voor hun kind te beleggen. Deze optie is riskanter dan sparen op een spaarrekening. Je weet immers nooit zeker of je winst maakt of verlies lijdt aan je belegde geld. En de zekerheid van rente heb je niet. Aan de andere kant zijn de spaarrentes tegenwoordig zo laag, dat men over het algemeen meer financieel voordeel heeft van beleggen dan van sparen.

Hoe je wilt sparen hangt dus vooral af van jou als persoon. Houd je niet van risico nemen en wil je liever de zekerheid hebben dat je spaargeld veilig is? Kies dan voor een spaarrekening. Mocht je nachtrust er niet onder lijden als je geld niet achter slot en grendel zit, dan kun je er wellicht voor kiezen om te beleggen, en wie weet levert het je wat op. Het is dan wel verstandig om je geld in kleine porties te beleggen, zodat je niet te veel risico in één keer loopt. En verdiep je vooral ook goed in beleggen voordat je er aan begint. Veel succes met sparen!

 

Gepubliceerd op 6 mei 2020