Wisselkoers omrekenen

Dit moet je weten als je iets uit het buitenland bestelt

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn: artikelen bestellen via buitenlandse webshops wordt steeds populairder. Met name Chinese groothandels en grote webwinkels in de Verenigde Staten trekken elk jaar meer Nederlandse klanten. Vooral omdat ze over het algemeen een uitgebreider en goedkoper aanbod hebben dan onze eigen Nederlandse (web)shops. Ideaal toch, als je weer eens een cadeautje nodig hebt maar niet te veel geld uit wilt geven! Of op zoek bent naar dat ene exclusieve product dat je nog niet in de buurt hebt kunnen vinden. Er zijn echter veel dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe zit dat?

Betaalmethode

De prijzen op buitenlandse webshops worden meestal automatisch in de valuta van dat land weergegeven — vaak in dollars. Vergis je hier dus niet in en gebruik onze wisselkoers-calculator om de prijzen om te rekenen. Soms is het ook mogelijk om de munteenheid van de webshop aan te passen. Kies dan altijd voor een weergave in euro’s. Meestal wordt hiervoor de algemeen geldende wisselkoers aangehouden en hoef je geen kosten te betalen voor het omrekenen.  

Vervolgens kun je de betaalmethode kiezen. Er zijn steeds meer manieren om je bestelling af te rekenen. Maar in Nederland is iDeal veruit de meest gebruikte methode. Via dit systeem kun je online betalen aan de hand van je pinpas en je betaalapparaatje, of je telefoon. iDeal wordt echter exclusief door Nederlandse consumenten gebruikt. Gelukkig bieden steeds meer buitenlandse webshops deze mogelijkheid. Maar er is dus een kans dat de webshop waarbij je bestelt geen iDeal aanbiedt. 

In dat geval kun je vrijwel altijd met creditcard of PayPal betalen. Bij een creditcard geef je het nummer van de pas door, de vervaldatum en de CVV-code. Voor PayPal heb je alleen je inloggegevens nodig. Het voordeel van deze betaalmethodes ten opzicht van iDeal is dat je meer kopersbescherming hebt. Creditcardmaatschappijen en PayPal stellen de verkoper namelijk aansprakelijk wanneer je je bestelling niet ontvangt, deze beschadigd is, of afwijkt van de beschrijving. Je krijgt dan je geld terug wanneer je een claim indient. Wanneer je via iDeal hebt betaald ben je daarentegen je geld kwijt. 

Tot slot bieden steeds meer webshops in het buitenland de mogelijkheid om achteraf te betalen. Zo wordt Klarna, een betaalmethode van een Zweedse bank, steeds populairder. Maar ook AfterPay, een Nederlands systeem dat in 2019 door een Duits bedrijf is overgenomen, behoort steeds vaker tot de mogelijkheden. Bij deze betaalmethodes worden de kosten van je bestelling voorgeschoten. Daarna ontvang je het product, kun je het bekijken, en beslissen of je het wilt houden of terugsturen. In het eerste geval voldoe je dan het bedrag alsnog. Let wel op, want voor deze methode worden soms extra kosten in rekening gebracht.

Bezorgen

Bij online winkelen krijg je niet alleen te maken met verschillende betaalmethodes, maar ook met verschillende verzendopties. Ga ervan uit dat je in alle gevallen verzendkosten moet betalen. Met name als je bestelt vanuit het buitenland kunnen deze zeer hoog oplopen. Controleer deze dus altijd voordat je een bestelling plaatst. Kijk ook altijd wat je opties zijn: in sommige gevallen kun je er namelijk voor kiezen om de bestelling vanuit Europa te laten verzenden in plaats van buiten Europa. Dit is vrijwel altijd voordeliger en sneller. 

Daarnaast geldt over het algemeen dat hoe lager de transportkosten zijn, hoe langer de verzending duurt. Als je je pakketje sneller wilt ontvangen, kun je er soms voor kiezen hem met het vliegtuig te laten verzenden in plaats van met de boot, maar dit zal je extra kosten. En tot slot: hoe groter de route die het pakketje af moet leggen, hoe langer het zal duren. Bestellingen uit China zijn gemiddeld 22 dagen onderweg. 

Douanekosten

Een andere factor waar je rekening mee dient te houden is mogelijke douanekosten. Hier krijg je mee te maken wanneer je iets bestelt bij een webshop buiten Europa en je bestelling bovendien meer dan €22 bedraagt. Deze kosten zie je snel over het hoofd, omdat deze nooit worden aangegeven wanneer je je bestelling plaatst. En ze kunnen hoog oplopen. Wanneer je pakketje er door de douane uitgepikt wordt, betaal je namelijk BTW over het bedrag dat je al hebt betaald. Bovendien moet je vervolgens invoerrechten betalen wanneer het product meer dan €150 heeft gekost. Tot slot betaal je daarbovenop afhandelingskosten (inklaringskosten) aan de bezorger. 

Onderzoek heeft echter laten zien dat niet elk pakketje van boven de €22 door de douane geselecteerd wordt, maar ongeveer een kwart. Wil je alsnog dit risico niet lopen, zorg er dan voor dat je bestelling onder dit bedrag blijft. Of maak gebruik van de optie om de bestelling hier tegen te verzekeren, die door sommige webshops wordt aangeboden. 

Betrouwbaarheid 

Over het algemeen geldt dat het verstandig is om je verwachtingen bij te stellen wanneer je iets uit het buitenland bestelt. Buitenlandse websites zijn helaas gemiddeld genomen minder betrouwbaar dan Nederlandse websites. Niet alleen leveringstijden kunnen tegenvallen, maar ook de kwaliteit van je bestelde product.

Vooral wat kleding betreft wijken productbeschrijvingen en foto’s vaak af van het daadwerkelijke artikel. Ook zijn maten lastig in te schatten. Kijk daarom altijd naar reviews van het product om teleurstelling te voorkomen. Ook kan het voorkomen dat je denkt een merkproduct te kopen en een namaakproduct ontvangt. Vaak geldt hiervoor: als de prijs die je betaalt voor het product te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Neem daarnaast veiligheid in acht. Producten afkomstig uit een land buiten de Europese Unie hoeven niet te voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, waardoor je minder garantie hebt dat het product veilig is voor gebruik.  

Gepubliceerd op 6 mei 2020

Lees ook

Douanekosten

Douanekosten Wil je je nieuwe telefoon liever in een buitenlandse webshop bestellen? Zoals we al kort aangestipt hebben in het artikel over Betalen in buitenlandse webshops krijg je dan in ...

Internationaal geld overmaken

Internationaal geld overmaken Stel, je wilt voordat je op vakantie gaat graag een chalet boeken in de Zwitserse bergen. Of je wilt graag iets exclusiefs kopen van iemand in het ...

Betalen in buitenlandse webshops

Betalen in buitenlandse webshops Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn: artikelen bestellen via buitenlandse webshops wordt steeds populairder. Met name Chinese groothandels en grote webwinkels in de Verenigde Staten ...