Oproep
Help ons de verspreiding van het Coronavirus te ontdekken en voorspellen in uw omgeving. Vul je gezondheidstoestand in op CoronaStatus.nl

Wisselkoers omrekenen

Douanekosten

Wil je je nieuwe telefoon liever in een buitenlandse webshop bestellen? Zoals we al kort aangestipt hebben in het artikel over Betalen in buitenlandse webshops krijg je dan in sommige gevallen te maken met douanekosten. Hier leggen we je precies uit hoe dit werkt en geven we je een aantal tips. 

Waarom betaal je douanekosten?

Het zal je vast wel eens overkomen zijn. Je bent op zoek naar een specifiek product en vindt het in een buitenlandse webshop, waar het veel goedkoper is dan in Nederland en waar je bovendien geen verzendkosten hoeft te betalen. Wanneer het product vervolgens bezorgd wordt komen er onverwacht extra kosten bij waardoor je uiteindelijk tóch duurder uit bent dan in Nederland. Balen. Waar komen deze extra kosten vandaan?

Als dit scenario je bekend voorkomt, dan heb je een pakketje besteld dat verzonden is buiten de Europese Unie. Binnen de EU is er sprake van een “vrijhandelszone”, wat betekent dat er een vrije in- en uitstroom van goederen mogelijk is. Maar wanneer je iets bestelt buiten deze zone importeer je wettelijk gezien goederen. Deze moeten langs de douane en kunnen daar gecontroleerd worden. En daar betaal je als consument voor. 

Je pakketje kan er echter alleen door de douane uitgepikt worden ter controle wanneer de waarde ervan €22 of meer is. Het gaat in dit geval om het totale bestelbedrag, dus inclusief verzendkosten en eventuele verzekeringskosten. 

BTW

Mocht je pakketje bij de douane gecontroleerd worden, dan is BTW de eerste kostenpost waar je mee te maken krijgt. Over alle soorten producten betaal je 21% BTW, behalve over boeken (9%). Dit wordt door de verzendmaatschappij voorgeschoten. Vervolgens betaal je dit aan de pakketbezorger wanneer hij of zij het bij je aflevert, anders kun je het niet in ontvangst nemen.

Afhandelingskosten

Het houdt echter niet op bij BTW. Omdat het transportbedrijf de douanekosten voorschiet, rekent het hiervoor als het ware servicekosten. Deze worden afhandelingskosten of inklaringskosten genoemd. Ook deze moet de consument bij ontvangst van het pakketje voldoen. De kosten verschillen per transportbedrijf. PostNL rekent bijvoorbeeld €13 voor een regulier pakket en €17,50 voor een EMS-zending. Voor DHL is het bedrag 2% van de totale bestelwaarde met een minimum van €14,50. (Februari 2020).

Invoerrechten

Wanneer je zending een waarde heeft van €150 of meer, moet je ook rekening houden met invoerrechten. Dit extra bedrag kan variëren van 0% tot 17%, omdat het afhankelijk is van het type product en verschillende eigenschappen zoals het materiaal waar het van gemaakt is. Een overzicht kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Het percentage aan invoerrechten wordt ook berekend over het totaalbedrag, maar vóórdat de BTW berekend wordt. 

Overzicht

Kortom, of je douanekosten moet betalen hangt vooral af van de waarde van je bestelling. Op basis daarvan kun je van tevoren ongeveer berekenen wat je te wachten staat indien je pakket door de douane gecontroleerd wordt. Om een duidelijk overzicht te krijgen, hebben we de bijkomende kosten samengevat in een tabel:

 

Bestelwaarde

Afhandelingskosten

BTW (21%)

Invoerrechten (0-17%)

Tot €22 Nee Nee Nee
€22-150 Ja Ja Nee
Vanaf €150 Ja Ja Ja

 

Voor concrete rekenvoorbeelden kun je de website van de Belastingdienst raadplegen. Er bestaan bovendien handige websites die je helpen de hoogte van douanekosten te berekenen, zoals http://www.invoercalculator.nl

Hoe kun je douanekosten voorkomen?

“Free shipping” op die buitenlandse webshop met lage prijzen is dus niet per se “free shipping”. Mogelijke douanekosten worden namelijk nooit aangegeven in webshops, omdat ze onder de verantwoordelijkheid van de consument vallen. Vergis je hier niet in en onthoud dat het totaalbedrag van de bestelling nog flink hoger kan worden. Hoe ga je hier als consument mee om?

Ten eerste kunnen we je geruststellen. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat niet elk pakketje van boven de €22 door de douane geselecteerd wordt, maar ongeveer een kwart. 

Wil je toch het risico op extra kosten niet lopen, zorg er dan natuurlijk voor dat de totale waarde van je bestelling onder de €22 blijft. Kies er voor om duurdere artikelen alleen binnen de EU te bestellen in plaats van bij AliExpress, bijvoorbeeld. 

Anderzijds kun je natuurlijk het risico op douanekosten aanvaarden. Wanneer je bestelde product zelfs na de extra kosten nog steeds goedkoper is dan in Nederlandse winkels, kan het de moeite waard zijn.  

Daarnaast bieden sommige webwinkels de mogelijkheid om je bestelling te verzekeren tegen douanekosten. Let hierbij wel op dat de verzekering niet meer kost dan de maximale hoogte van douanekosten over jouw specifieke bestelling. Reken dit dus vooral van tevoren uit. 

Let op: dit geldt voor je volledige bestelling

Zoals hierboven genoemd, worden de douanekosten over het totaalbedrag van je bestelling gerekend. Dus ook wanneer je bestelling uit meerdere producten bestaat, maakt het niet uit of de individuele waarde van een product minder dan €22 is. Het gaat namelijk om het totaalbedrag van alle producten bij elkaar opgeteld, en bovendien inclusief verzendkosten en verzekeringskosten.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit ook kan gelden wanneer een zending uit meerdere pakketjes bestaat. Volgens de Belastingdienst is dit het geval wanneer “de pakketten gelijktijdig worden aangeboden, aan 1 en dezelfde geadresseerde, in 1 factuur zijn opgenomen en hetzelfde airwaybillnummer hebben.” Het heeft dus niet altijd zin om je bestelling op te splitsen als je douanekosten wilt vermijden!

Extra verzendtijd

Een ander punt om rekening mee te houden wanneer je iets uit het buitenland bestelt is dat je misschien langer op je pakket moet wachten. Wanneer je pakketje wordt gecontroleerd door de douane, heb je gemiddeld te maken met een vertraging van 7-8 werkdagen. 

Het kan erger

Douanekosten moeten betalen is natuurlijk balen, vooral als je er niet op hebt gerekend. Maar het kan altijd erger. Bijvoorbeeld wanneer je een verboden product buiten de EU hebt besteld en dit bij de douane wordt vastgesteld. Onder verboden producten vallen bijvoorbeeld artikelen die merkrecht schenden, medicijnen of bepaalde levensmiddelen. Kijk hier voor een volledig overzicht

Wanneer de douane je bestelling als verboden aanmerkt, wordt het product in beslag genomen en mogelijk vernietigd. Je krijgt hier als consument bericht van. Voor de bestelling krijg je vervolgens echter geen compensatie. In extreme gevallen kun je zelfs vervolgd worden. Mocht je product zijn ingehouden, dan kun je proberen je verlies op de verkoper te verhalen. In de meeste gevallen neemt deze echter geen verantwoordelijkheid. Het is dus sterk aan te raden om voorzichtig te zijn met wat je buiten de EU bestelt.