Wisselkoers omrekenen

Zeker voor jongeren, al dan niet met een studieschuld, is het in deze tijd moeilijk om aan een koopwoning te komen. En is deze eenmaal gevonden, dan wacht de kunst van het overleven. Klinkt dramatischer dan het is, maar om de hypotheek te kunnen blijven betalen moeten er vaak eindjes aan elkaar geknoopt worden. Deze pijn kan verzacht worden door alles wat er aangeschaft wordt, overal en altijd te vergelijken.

Maandlasten zoals verzekeringen

Want het opbouwen van een bestaan is niet "klaar" wanneer je dat huis hebt gekocht. Dan begint het eigenlijk pas. Dikke kans dat je bent uitgeweken naar een plek ver van je favoriete stad, zodat voor het woonwerkvervoer aan een auto gedacht moet worden. Vanuit de studentenwoning in hartje Amsterdam naar een rijtjeshuis in Nieuw-Vennep is niet alleen figuurlijk een grote stap. Maar net als een huis moeten we ook onze auto verzekeren en dit kan bij talloze maatschappijen. Even rustig aan de nieuwe keukentafel gaan zitten en op de laptop alle aanbieders vergelijken loont de moeite. Dat geldt ook voor de andere verzekeringen, internet en energie.

Boodschappen: blijf de folders checken, en haal grote hoeveelheden

Dat vergelijken is eveneens toepasbaar op de boodschappen. Je favoriete merk cola is de ene week in de aanbieding bij 's lands grootste kruidenier, de week erop bij een andere keten. Boodschappen doen wordt echt goedkoop als je er de tijd voor neemt. Bij de één brood uit de reclame kopen, bij de ander de in prijs verlaagde luiers. Haal grote hoeveelheden in huis. Niet van verse dingen, maar pindakaas, toiletpapier en koffie kun je lang bewaren. Al wordt een voorraad halen sinds 2020 wel met hamsteren geassocieerd, denkend aan je financiële huishouding heb je daar weinig tot geen boodschap aan.

Verse groenten, fruit, kruiden en broden: Arabische supermarkten

Gelukkig zijn er veel Arabische supermarkten die groenten en fruit nóg goedkoper aanbieden. Ze hebben niet zulke streng geselecteerde en glimmend opgepoetste appels en paprika's als je gewend bent, maar de prijzen zijn een stuk aantrekkelijker. Niks mis met een citroen met een plekje erop, of champignons met wat meer aarde. Bovendien vind je er uitheemse kruiden en andere bijzondere producten en zijn de luchtige broden gebakken door veel van deze supermarkten zelf.

Schaf niet alles nieuw aan, dan ben je nog duurzaam bezig ook

Meer vergelijken: is tweedehands zo veel slechter dan nieuw? Duurzaam is in de mode, recyclen is hip. Zoek je kleding, een versterker of bepaalde boeken, kijk dan eerst of ze niet tweedehands verkrijgbaar zijn. Dat geldt zelfs voor smartphones. De websites waarop je die spullen vindt zijn bekend en in je buurt is vast wel een kringloopwinkel.

Gepubliceerd op 24 augustus 2021

Lees ook

Zó los je je studieschuld af

Zó los je je studieschuld af “Maximaal lenen is maximaal leven.” “Ome DUO betaalt wel.” Maar als je daarna een studieschuld hebt, wat dan? Hoe los je die af? Een ...

Extra geld verdienen als je eigenlijk geen tijd hebt

Extra geld verdienen als je eigenlijk geen tijd hebt We willen allemaal wel graag iets bijverdienen. Het is namelijk altijd vervelend om aan het einde van je salaris een stuk ...