Wisselkoers omrekenen

Brexit — Wat verandert er voor ons?

Het zat er al een tijdje aan te komen. Nadat de Britten op 23 juni 2016 vóór een "Brexit" stemden, heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaten op 31 januari 2020. En ondanks dat de Britten met hun Britse pond geen onderdeel waren van de eurozone, zal er financieel toch veel veranderen. Niet alleen voor de Britten zelf, maar voor heel Europa. Ook voor ons Nederlanders. Hoe zit dit concreet?

Onzekerheid

Premier Boris Johnson kwam dan wel tot een akkoord met de EU, maar veel dingen zijn echter nog steeds onzeker. Onderdeel van het akkoord is namelijk dat er sprake is van een overgangsperiode. Tijdens 2020 zal er tussen het VK en de EU onderhandeld worden over het definitieve akkoord dat op 1 januari 2021 in werking zal treden (tenzij de onderhandelingsperiode verlengd wordt). Pas als deze onderhandelingen zijn getroffen zullen we zeker weten of er sprake is van een "hard" of "soft" Brexit. En hoe de handelsafspraken tussen het VK en de EU zullen veranderen. In dit artikel zullen we dan ook bespreken wat er tijdens de overgangsperiode voor de Nederlander verandert. 

Op reis in het Verenigd Koninkrijk

Groot-Brittannië staat al heel lang in de top 10 van meest populaire vakantiebestemmingen van Nederlanders. En niet onterecht. Met zijn prachtige natuur, uitgestrekte heuvels en pittoreske dorpjes is het een prachtig land om te bezoeken. En daarbij is het voor veel Nederlanders prettig dat zij zich verstaanbaar kunnen maken in het Engels. Maar zal Brexit het voor ons moeilijker maken om het land te bezoeken als toerist? 

Wat toegankelijkheid betreft waarschijnlijk niet. Het Verenigd Koninkrijk is nooit onderdeel geweest van het Schengen-akkoord. Dus als reiziger had je altijd al een geldig identiteitsbewijs nodig om de grens over te steken. Dit zal dus niet veranderen. Wat wel kan veranderen is dat je na een "hard deal" een visum nodig hebt om te wonen of te werken in het VK. De onderhandelingen gaan dus uitwijzen hoe toegankelijk het land voor ons blijft. 

Ook wat betalen op reis betreft zal er voor nu weinig anders zijn. Door regelingen die getroffen zijn blijft het mogelijk om met een Nederlandse bankpas in winkels te pinnen. En ook om Britse ponden bij betaalautomaten te pinnen. Het hangt echter van je bank af of je meer provisiekosten moet betalen bij het opnemen van Britse ponden. Dit kun je dus het best vooraf bij je eigen bank checken. 

Wat wel veranderd is, is dat je niet meer op grond van de Europese passagiersverordening een vergoeding kunt vragen voor een vertraagde of geannuleerde vlucht naar het VK. Je kunt je nu enkel beroepen op regelingen die gelden in het VK. 

Douane

De regels bij de douane zullen pas veranderen na het definitieve akkoord dat na de overgangsperiode in werking treedt. Zo mag je vanaf dan waarschijnlijk minder tabak en alcohol meenemen over de grens. En er zal een limiet zijn aan de waarde van liquide middelen die je in of uit mag voeren. Dat wil zeggen: vanaf €10.000 moet je bijvoorbeeld aangifte doen bij de douane. Je hoeft echter geen belasting te betalen, maar je hebt wel meldingsplicht. Raadpleeg voor meer informatie de website van de belastingdienst

Bestellen uit het VK

Als het na de overgangsperiode niet tot een handelsverdrag komt tussen het VK en de EU betekent dit dat het VK de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) mogelijk verlaat. Dit heeft verregaande gevolgen voor handel tussen het VK en Europese lidstaten. Johnson onderhandelt echter het komende jaar met de EU in de hoop een handelsakkoord te bereiken. De uitkomst van dit akkoord is allesbepalend voor de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Voor nu is er dus niks anders wanneer je een product bestelt, en het is afwachten wat er na de overgangsperiode zal gebeuren.  

Vreemde valutarekening

Mocht je geld op een Britse rekening hebben staan, dan blijft dat beschermd onder het depositogarantiestelsel tot GBP 85.000. Ook na de overgangsperiode. 

Belkosten

Bellen naar familie die in Engeland woont? Of je ouders laten weten dat je veilig in Londen aan bent gekomen? Binnen de EU zijn roamingkosten afgeschaft, wat betekent dat je in elk EU-land hetzelfde tarief betaalt als wat je in Nederland betaalt. Hoe zit dit nu het VK geen onderdeel meer is van de EU? Tijdens de overgangsperiode verandert er gelukkig niets. En men verwacht dat roamingkosten bovendien afgeschaft blijven na de overgangsperiode. Maar wanneer er uiteindelijk toch sprake is van een "no deal", dan is het voor telecomproviders niet verboden om roamingkosten te rekenen.  

Koersdaling pond

Er wordt verwacht dat de waarde van het Britse pond sterk zal dalen na de overgangsperiode, wanneer er een nieuw handelsakkoord in werking treedt. Dat betekent tegelijkertijd dat de euro meer waard zal worden ten opzichte van het pond. Je zult dan dus in het VK met je euro’s meer kunnen kopen dan nu. Shoppen in Londen wordt daarom voor de Nederlander alleen maar leuker. 

Medicijntekort?

Het klinkt als een nachtmerrie: als gevolg van Brexit zou je volgens sommigen straks niet meer of moeilijker aan je vaste medicijn kunnen komen. Medicijnen die bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd worden kunnen na een harde handelsovereenkomst moeilijker geïmporteerd worden en daardoor ook duurder worden. Er is echter nog niet direct reden tot paniek. Het Ministerie van VWS heeft namelijk extra geld beschikbaar gesteld aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit college zal precies in kaart te brengen wat de impact van Brexit op de medicijnhandel is. Zo wordt straks duidelijk welke medicijnen die wij in Nederland nodig hebben afhankelijk zijn van het VK. En of er bijvoorbeeld alternatieven beschikbaar zijn. Bovendien is het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EGA) inmiddels verhuisd van Londen naar Amsterdam, waar het sinds de overgangsperiode van januari 2020 bestuurd wordt. 

 

Gepubliceerd op 8 april 2020

Lees ook

Over wisselkoersen en de euro

Over wisselkoersen en de euro Wij in Nederland hebben de euro als munteenheid — samen met de meeste andere landen in Europa. Deze landen vormen samen de eurozone. Maar er ...

Fiatgeld naar crypto wisselen

Fiatgeld naar crypto wisselen Crypto wordt steeds populairder. De afgelopen jaren was Bitcoin het beste voorbeeld van hoe één Bitcoin opeens duizenden euro’s waard kon worden. De Bitcoin steeg in ...

Valuta omrekenen en betalen in het buitenland

Valuta omrekenen en betalen in het buitenland Hoewel we steeds minder vaak gebruik maken van contant geld, zijn er nog steeds genoeg redenen waarom mensen een bepaalde valuta willen omrekenen. ...