Oproep
Help ons de verspreiding van het Coronavirus te ontdekken en voorspellen in uw omgeving. Vul je gezondheidstoestand in op CoronaStatus.nl

Wisselkoers omrekenen

Waarom je een creditcard mee moet nemen op reis

Vrijwel iedereen in Nederland heeft een pinpas. Meer dan de helft van alle transacties in het land wordt zelfs gedaan met dit pasje en het is daarom veruit het meest populaire betaalmiddel. Voor velen is de pinpas namelijk een uitkomst. Je hoeft geen contant geld mee te nemen en kunt overal gewoon met dezelfde pas betalen. Maar geldt dit ook in het buitenland? Wij raden je aan om op reis niet alleen je pinpas mee te nemen, maar ook een creditcard. We leggen je hieronder uit waarom. 

Bruikbaarheid 

Voor ons Nederlanders is de bankpas aanzienlijk populairder dan de creditcard. In 2018 werd maar liefst 63% van alle betalingen met pinpas gedaan volgens de Nederlandse Bank. Dit terwijl de creditcard in slechts 0,4% van alle gevallen gebruikt werd. Het aandeel creditcardtransacties is dus bijna verwaarloosbaar. Bovendien heeft niet iedereen überhaupt een creditcard. Ongeveer één op de drie Nederlanders heeft een exemplaar. 

Het lijkt voor ons dus alsof de pinpas de norm is. Veel mensen gaan er dan ook vanuit dat ditzelfde geldt voor andere landen. Dat is echter niet zo. In veel landen is de creditcard namelijk de meest gebruikte pas. Landen als de Verenigde Staten, maar ook Europese landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn echte creditcard-landen en gebruiken vooral MasterCard en Visa. In deze landen bestaat daarom het risico dat je bankpas op bepaalde plekken niet geaccepteerd wordt. Terwijl de creditcard aan de andere kant bijna overal te gebruiken is. Dit geldt ook voor webshops. De kans dat je bij een buitenlandse winkel niet af kunt rekenen is vele malen groter wanneer je alleen een pinpas hebt dan wanneer je alleen een creditcard hebt. 

Financiële flexibiliteit

Een ander voordeel aan creditcards ten opzichte van pinpassen is dat ze meer financiële flexibiliteit bieden. Volgens velen is de creditcard daarom wereldwijd het populairst. Anders dan bij een pinpas wordt bij een creditcard het betaalde bedrag namelijk niet meteen afgeschreven. De opgebouwde som geld wordt maandelijks in één keer geïnd. Dit geeft de creditcardgebruiker net wat meer tijd om de betaling te voldoen. Dit betekent ook automatisch dat de gebruiker minder afhankelijk is van saldo. Met een creditcard is het namelijk geen vereiste om genoeg geld op je rekening te hebben, maar wordt er uitgegaan van een bestedingsruimte. Zolang je als creditcardgebruiker binnen dit budget blijft, kan je betalingen doen onafhankelijk van hoeveel geld je hebt. In het geval van een pinpas moet er echter voldoende geld op de rekening staan.

Service

Een bijkomend voordeel van het hebben van een creditcard is de extra service en bescherming. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat aankopen die gedaan worden met een creditcard automatisch verzekerd zijn. Je kunt aanspraak maken op garantie in geval van diefstal, verlies of beschadiging, mits je het bedrag met de creditcard hebt voldaan en je binnen de termijn van 180 dagen blijft. Dit geldt niet voor aankopen die je met de pinpas doet. Vooral wanneer je producten in buitenlandse webshops koopt is dit een groot voordeel, aangezien je deze nog niet in het echt hebt gezien en ze bovendien verzonden moeten worden. Overigens zit bij de service van veel grote creditcardmaatschappijen bovendien standaard een reisverzekering inbegrepen. 

Creditcard als waarborg

Wie al eens in het buitenland een hotel heeft geboekt of een auto heeft gehuurd, zal het volgende punt ongetwijfeld herkennen. In landen waar het gebruik van de creditcard gangbaarder is dan in Nederland, wordt regelmatig de creditcard gebruikt als waarborg en deze is daarom onmisbaar. Je gegevens worden bijvoorbeeld gevraagd wanneer je iets boekt of huurt zoals een hotel of auto en je geeft in dat geval je creditcardnummer, de CVV-code en de vervaldatum door. Je kaartgegevens dienen vervolgens als borgstelling voor de service waar je gebruik van maakt. Mocht je geen creditcard hebben, dan kun je in heel enkele gevallen een identiteitsbewijs gebruiken, maar in de meeste gevallen heb je simpelweg pech en kun je geen gebruik maken van de service. Essentieel dus om een creditcard te hebben wanneer je zorgeloos vakantie wilt vieren.

Extra’s

Tot slot komt het hebben van een creditcard met een aantal overige voordelen. Zo kan je, afhankelijk van de creditcardmaatschappij, soms punten sparen of gebruik maken van speciale acties of kortingen. En sommige maatschappijen bieden geschenken of andere extra’s bij aankoop van een creditcard.

Nadelen

Kortom: het meenemen van een creditcard op reis in aanvulling op je bankpas is meer dan handig en soms zelfs noodzakelijk. Dat betekent echter niet dat aan het gebruik van de creditcard geen nadelen verbonden zijn. Een eerste punt waar je rekening mee moet houden is dat in tegenstelling tot bij een pinpas geld pinnen bij een automaat áltijd geld kost. Ook wanneer je euro’s pint. Gebruik je creditcard dus niet als vervanger van je pinpas, maar als aanvulling daarop. Bovendien krijg je in het geval van flexibel betalen te maken met rente. Hoe langer je wacht met het terugbetalen van je opgebouwde geldsom, hoe meer rente je moet betalen. En de rente is vaak zeer hoog.