Wisselkoers omrekenen

Tips om geld te besparen op reis

We weten allemaal dat op vakantie gaan duur kan zijn. Vooral als je maandenlang uit hebt gekeken naar die ene vakantie en eindelijk zonder verplichtingen kunt ontspannen, is het verleidelijk om al je principes overboord te gooien. Etentje hier, terrasje daar, nu eens naar dat luxe winkelcentrum en dan weer naar een subtropisch zwembad. Hoewel we je natuurlijk aanmoedigen om optimaal van je vakantie te genieten, ligt het gevaar op de loer dat je meer geld uitgeeft dan je van plan was of dan je eigenlijk hebt. Hieronder volgen dus een aantal tips om je buitenlandse uitgaven te beperken (zonder dat je minder plezier beleeft). Opdat je weer naar huis gaat zonder schuldgevoel en je je ook ná de vakantie nog eens een uitje kunt veroorloven.

Let op verblijfskosten

Geld besparen op je reis begint al vóórdat je daadwerkelijk vertrekt. Je kunt je reisbudget aanzienlijk verhogen wanneer je een aantal trucs toepast tijdens het boeken van je verblijf. Er zitten namelijk grote prijsverschillen tussen de verschillende accommodaties op je gewenste plek van bestemming. Vooral luxe (all-inclusive) hotels kunnen behoorlijke prijzen rekenen. Weeg daarom van tevoren af hoeveel geld je voor een premium verblijfplaats over hebt. Een driesterrenhotel is vaak geen slecht alternatief voor een vijfsterrenhotel, maar kan honderden of zelfs duizenden euro’s per week minder kosten. Je zult hooguit iets verder van het toeristisch centrum verwijderd zijn en wellicht inleveren op kwaliteit, maar het bespaarde geld kun je bijvoorbeeld investeren in reisactiviteiten. 

Een andere tip is om een verblijf te boeken bij locals. Op die manier ben je vaak stukken goedkoper uit dan bij commerciële hotels. Een bekend voorbeeld is AirBnB. Via deze website kun je op een betrouwbare manier een overnachting regelen bij een particuliere verhuurder. Maar voor de avontuurlijke types is couchsurfen ook een optie. Ook hiervoor bestaan apps en websites.

Verder kun je veel geld besparen als je let op de timing van je boeking. Vaak is het goedkoper als je je reis ver van tevoren plant, of juist enkele dagen van tevoren. En ook de reisperiode kan een verschil maken. In het hoogseizoen (vooral tijdens de zomervakantie en de kerstvakantie) lopen prijzen bijvoorbeeld snel op. Buiten deze periodes kun je vaak dezelfde reis maken voor aanzienlijk minder geld.

Bespaar op vervoer

Ook voor het transport naar je reisbestemming geldt dat timing belangrijk is. Boek je vlucht, trein- of busreis ver van tevoren om hoge reiskosten te besparen. 

Er zijn bovendien alternatieve manieren van reizen die vaak minder kosten dan conventioneel transport. Je zou kunnen denken aan carpoolen, waarbij je de reiskosten deelt met meerdere mensen. BlaBlaCar is een voorbeeld van een betrouwbare service. Mocht je van avontuur houden, dan is liften ook een optie. Vooral voor kortere ritten of spontane reizen zonder reisdoel kan dit een uitkomst zijn. Wees echter wel voorzichtig. Ga bijvoorkeur niet alleen liften en stap alleen bij betrouwbare personen in. 

Wat vervoer op de plaats van bestemming betreft zijn er een aantal trucs die je toe kunt passen om geld te besparen. Zo is het bijna altijd voordeliger om vooraf tickets te kopen in plaats van pas in de bus, trein of metro. Bovendien bieden veel vervoersmaatschappijen voordelige deals, zoals week- of dagtickets, waarmee je voor een vaste prijs onbeperkt kunt reizen. 

Eten en drinken hoeft niet duur te zijn

Vaak denken mensen dat een plezierige lunch- of diner-ervaring automatisch veel geld kost. Niets is echter minder waar. Tenzij je een vijf-sterren haute cuisine verwacht, kun je vaak voor weinig geld al heel goed uit eten. Goede voorbereiding is echter het halve werk. Goedkopere lunchtentjes en restaurants zijn vaak net iets minder goed te vinden of verder verwijderd van het toeristisch centrum dan duurdere horecagelegenheden. Hulpmiddelen als apps en websites van bijvoorbeeld TripAdvisor kunnen hierbij een uitkomst bieden. Deze zijn bovendien meer up-to-date dan reisgidsen. 

Een andere tip is om vooral lokaal te eten. Ga bijvoorbeeld eens langs een foodtruck, een markt of een foodhal. Vaak bieden deze plekken authentieke gerechten die kenmerkend zijn voor die plek. En door de minder luxe setting betaal je vaak stukken minder geld, maar beleef je wel de cultuur van binnenuit. Kortom: een echt spannende culinaire ervaring die ook nog eens betaalbaar is.

Gratis tours

Op bijna alle toeristische plekken worden gratis tours en rondleidingen aangeboden. Vaak vind je hier op de plek zelf affiches voor, of folders in je hotel. Deze rondleidingen worden meestal dagelijks gegeven door locals die je veel bij kunnen brengen over de historie en cultuur van je reisbestemming. Let wel: soms vragen de tour guides na afloop een "vrijwillige fooi". Deze mag je betalen, maar dit is zeker niet verplicht. 

Vind goedkope deals

Afgezien van gratis tours zijn er vele andere activiteiten te beleven en te bekijken wanneer je op reis bent, zoals historische gebouwen, musea, sportieve activiteiten, voorstellingen, etc. In de meeste gevallen zijn deze echter duur, vooral wanneer ze populair zijn onder toeristen. Een tip in dit geval is om van tevoren online tickets te kopen via de website van de activiteit zelf. Meestal ben je dan goedkoper uit en in sommige gevallen kun je hiermee zelfs de rij overslaan.

Daarnaast kun je vaak online goede aanbiedingen vinden via speciaal hiervoor ingerichte websites of apps. Ter promotie bieden sommige bedrijven hun activiteiten of services namelijk vaak met korting aan op deze platforms. 

Onderhandel!

Hoewel dit niet voor alle landen geldt (check dit zeker voordat je op reis gaat), kun je soms behoorlijk veel geld besparen door af te dingen. Vooral als het gaat om straatverkoop of souvenirwinkels hoef je meestal niet van de origineelprijs uit te gaan. Je kunt proberen in te zetten op de helft van het bedrag bijvoorbeeld, en de verkoper zal je in de meeste gevallen tegemoetkomen. Soms helpt het om tegen het eind van het onderhandelen weg te lopen — de verkoper zal de prijs dan meestal nog verder laten zakken. Vergeet echter niet om altijd beleefd te blijven en een verkoper met respect te benaderen.

Geniet gratis

Tot slot is de beste tip om geld te besparen om te genieten zonder geld uit te geven. Je kunt namelijk al heel veel uit je reis halen door enkel rond te wandelen en je ogen de kost te geven. Dompel je onder in de cultuur van het land door afgelegen plekjes te bezoeken en locals te spreken. Of neem je cameratoestel mee en leg de plek vast in foto’s. Vakantie vieren hoeft niet duur te zijn!

Gepubliceerd op 23 april 2020

Lees ook

Tips voor geld wisselen, vreemde valuta bestellen en betalen in buitenland

Op reis zonder geldzorgen - handige tips Of je nou reist voor je werk of voor je plezier, één ding staat vast: je hebt geen zin in betalingsproblemen. Een volle ...

Veilig betalen in het buitenland

Veilig betalen in het buitenland Als je op vakantie bent in het buitenland wil je natuurlijk zorgeloos kunnen genieten en genoeg geld hebben om het meeste uit je reis te ...

Waarom je een creditcard mee moet nemen op reis

Waarom je een creditcard mee moet nemen op reis Vrijwel iedereen in Nederland heeft een pinpas. Meer dan de helft van alle transacties in het land wordt zelfs gedaan met ...