Wisselkoers omrekenen

Op reis zonder geldzorgen - handige tips

Of je nou reist voor je werk of voor je plezier, één ding staat vast: je hebt geen zin in betalingsproblemen. Een volle bankrekening hebben, maar niet kunnen betalen voor het kopje koffie dat je net op hebt? Je zal niet de eerste zijn. Toch zijn er een aantal eenvoudige tips om deze problemen te voorkomen.

Wees dubbel voorbereid

Regel één om betaalproblemen te voorkomen is zorgen dat je een alternatief achter de hand hebt. Neem een pinpas en liefst als backup een creditcard mee, maar zorg zeker ook voor een goede hoeveelheid contact geld. In bijvoorbeeld een taxi, een kaartjes- of frisdrankautomaat kan je soms helemaal niet met een betaalkaart terecht. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid op reis gaat en regel van te voren een hoeveelheid lokaal geld. Hoeveel is afhankelijk van je plannen en wat je wil kunnen afdekken. Bedenk wel dat als je contant geld verliest het weg is, in tegenstelling tot een betaalpas die je kunt blokkeren. Geld wisselen kan bij wisselkantoren. GWK Travelex is hier een goed voorbeeld van.

Pin

In Nederland verreweg het meest gebruikte betaalmiddel: de pinpas. In de meeste landen heb je redelijke mogelijkheden met je pinpas. Wel is het belangrijk onderscheid te maken tussen geld opnemen en betalen. Deze opties worden niet allemaal even goed ondersteund.

Geld opnemen bij een geldautomaat

Geld opnemen bij een betaalautomaat zorgt meestal niet voor problemen. Let bij de keuze van het geldautomaat op het Maestro- of Cirruslogo. Indien zowel de automaat als je pas dit logo heeft, hoort je pas te werken. In enkele gevallen kan het voorkomen dat een automaat echter geen internationale transacties ondersteunt.

Betalen met pinpas

In veel winkels kan betaald worden met een pinpas. In sommige landen (zoals Italië, Spanje, Frankrijk, enz) hoef je hier niet altijd een pincode voor in te toetsen. Je wordt in dit geval om een handtekening gevraagd. Vaak kan je bij de ingang van de winkel zien welke betaalmethoden (Maestro, Cirrus) ondersteund worden.

Kosten van pinnen in het buitenland

Deze tarieven verschillen van bank tot bank. De kosten van pinnen bij de grootste Nederlandse banken vind je hier. Geld opnemen of betalen met pin is doorgaans goedkoper dan het gebruiken van een creditcard. Voor geld opnemen in het buitenland kan een bedrag van ongeveer €2 tot €4 euro gerekend worden. Indien je echter over een euro- of wereldpas beschikt is het vaak gratis. Indien je vreemde valuta opneemt, wordt over de wisselkoers wel een toeslag gerekend. Ook deze is vaak voordeliger dan de toeslag die je bij je creditcard betaald. Wanneer je in een winkel betaalt kan er een klein bedrag voor de transactie gerekend worden. Reken hierbij op een bedrag van € 0,10 tot € 0,50.

Creditcard

Betalen met een creditcard begint bij de keuze van de kaart. De grote aanbieders zijn Mastercard, Visa en American Express. Aangezien de transactiekosten en wisselkoersen van een creditcard vaak minder voordelig zijn dan wanneer je pin gebruikt, kun je de creditcard het beste als een goed alternatief zien. Waar je pinpas het af laat weten zal een creditcard in veel gevallen wel werken. Net als bij betalen met pinpas staat op de geldautomaat en bij de ingang van de winkel vaak aangegeven welke betaalmethodes ondersteund worden.

Pincode of handtekening

Bij betaling met een creditcard word je vaak om een handtekening gevraagd. Je hoeft dan geen pincode in te toetsen. Het kan echter voorkomen, bijvoorbeeld bij een geldopname, dat je de pincode wel nodig hebt. Zorg er dus voor dat je deze weet.

Veiligheid

Geld is roofgoed! Niet alleen in arme landen kun je slachtoffer worden van fraude, skimmen of een beroving. Door een aantal zaken in acht te nemen verklein je de kans op deze ellende.

Draag een afgemeten hoeveelheid geld bij je. De transactiekosten bij pinnen zijn niet dusdanig hoog dat je niet meerdere keren geld op kunt nemen.

Loop niet te koop met grote (of kleine) hoeveelheden geld.

Wanneer je noodzakelijkerwijs veel contant geld meedraagt, bewaar dan niet alles in je portemonnee. Een gevulde portemonnee valt op wanneer je betaalt bij de kassa. En mocht je onverhoopt toch beroofd worden, dan ben je niet al je geld kwijt. Een geldriem is hier een handig hulpmiddel voor.

Veilig gebruik van uw pinpas of creditcard

Meer informatie over betalen en geld opnemen in het buitenland kun je vinden op de websites van de diverse banken.

Controleer of je geen verdachte zaken rond de geldautomaat ziet. Is er niets op de invoersleuf gemonteerd? Zit er niet een kleine camera in die verlichting boven de automaat?

Let erop dat niemand je pincode afkijkt, ook niet via ramen of spiegels.

Laat je niet afleiden!

Vertrouw geen onverwacht behulpzame personen, laat niemand je helpen of meekijken met je pincode.

Indien je pas wordt ingeslikt, verlaat de automaat dan niet, maar bel ter plekke je bank en laat de pas blokkeren.

Haal in winkels zelf je pas door de kaartlezer. Indien dit niet mogelijk is, verlies je pas dan niet uit het oog.

 

Gepubliceerd op 8 april 2020

Lees ook

Dit moet je weten als je iets uit het buitenland bestelt

Dit moet je weten als je iets uit het buitenland bestelt Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn: artikelen bestellen via buitenlandse webshops wordt steeds populairder. Met name Chinese groothandels ...

Tips om geld te besparen op reis

Tips om geld te besparen op reis We weten allemaal dat op vakantie gaan duur kan zijn. Vooral als je maandenlang uit hebt gekeken naar die ene vakantie en eindelijk ...

Wisselkoers omrekenen, valuta en buitenlands geld omrekenen

Buitenlandse valuta omrekenen Nog even de wisselkoersen checken op vakantie? Gebruik de valuta omreken calculator hiernaast en je bent direct op de hoogte van de laatste koersen. Valutacalculator Gebruik de ...