Wisselkoers omrekenen

Voorkom onnodige kosten bij betalen in het buitenland

Zoals je weet zijn er verschillende manieren om te betalen in het buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld met cash betalen of pinnen. Alle opties kun je in onze andere artikelen lezen. Wat echter belangrijk is om te onthouden is dat de ene betaalmethode voordeliger is dan de andere. Maar ook dat je in sommige gevallen te maken krijgt met verborgen kosten. We zetten hier op een rijtje wat je kunt doen om onnodige kosten zo veel mogelijk te beperken.

1. Wissel je geld bij grote wisselkantoren

Wanneer je in het buitenland bent zijn er talloze opties om je geld te wisselen. Neem bijvoorbeeld wisselkantoren. Deze zul je vooral in toeristische gebieden op elke hoek van de straat vinden. Wat veel mensen echter niet weten is dat iedere aanbieder andere wisselkoersen hanteert. Zo kunnen lokale wisselkantoren én ongunstige wisselkoersen hebben, én veel meer provisie rekenen wanneer je je euro’s wilt wisselen voor de lokale munteenheid. Ga daarom voor grotere wisselkantoren zoals GWK Travelex of Pott Change. Zij rekenen standaardwisselkoersen en zijn veel transparanter dan lokale wisselkantoren.

2. Kies het voordeligste wisselkantoor

In het verlengde hiervan zitten er tussen de grote wisselkantoren soms ook grote verschillen. Het kan dus verstandig zijn om de kosten van elk wisselkantoor van tevoren op te zoeken en te berekenen waar je voordeliger uit bent. Vooral wanneer je grote bedragen in één keer wilt wisselen kan dit veel geld schelen. 

Bovendien hangt het van het bedrag af welk wisselkantoor voordeliger is. Het ene wisselkantoor rekent bijvoorbeeld meer provisiekosten maar hanteert een gunstigere wisselkoers dan een ander wisselkantoor. In het eerste geval ben je dus misschien voordeliger uit wanneer je grote bedragen wilt wisselen, maar minder voordelig bij kleinere bedragen. 

3. Wissel niet op het vliegveld

Daarnaast is het sterk af te raden om je geld op een luchthaven te wisselen. Het is misschien verleidelijk om direct buitenlands geld te regelen vlak voor of na je vliegreis, maar zeker niet verstandig. Er worden bij deze wisselkantoren- en automaten namelijk veel hogere kosten gerekend.

4. Pin bij een geldautomaat met pinpas in plaats van creditcard

Het meenemen van een creditcard op reis heeft vele voordelen. Toch ben je in verreweg de meeste gevallen goedkoper uit wanneer je met een pinpas betaalt. Want niet alleen wanneer je met je creditcard vreemde valuta pint betaal je extra. Zelfs wanneer je euro’s pint bij een betaalautomaat, moet je rekening houden met een extra geldbedrag bovenop het gepinde geld. Alleen wanneer je iets in euro’s afrekent in een winkel, is er in principe geen sprake van extra kosten. Met een pinpas betaal je daarentegen nooit extra wanneer je in euro’s betaalt of pint. Echt alleen wanneer er sprake is van vreemde valuta.

5. Pin bij automaten met het "maestro"-logo

In tegenstelling tot de creditcard is geld pinnen met een pinpas in eurolanden dus gratis. Let wel, dit geldt alleen voor pinautomaten met het "maestro"-logo. Wanneer dit logo niet op de betaalautomaat staat vermeld, heb je waarschijnlijk te maken met een particuliere automaat. Deze vind je soms in winkels of bij tankstations. Deze automaten mogen een extra toeslag rekenen. Dit moet echter wel op de automaat of op het scherm aangegeven zijn.

6. Pin geld "without conversion"

Of je nou geld pint met een pinpas of creditcard, kies nooit voor de optie "dynamic currency conversion (dcc)".  Kies in plaats daarvan voor de optie "without conversion". Wanneer je toch de eerste optie kiest, rekent de bank ter plekke een eigen wisselkoers. Deze is in vrijwel alle gevallen (veel) ongunstiger dan die van je eigen bank. Met name in Polen, Hongarije en Tsjechië kan dit je veel geld kosten. Zo kun je tot maar liefst 12% extra betalen volgens de Consumentenbond.

7. Wissel grote bedragen in één keer

Wanneer je bij je bank of bij een wisselkantoor te maken krijgt met een standaardbedrag aan provisie is het verstandiger om grote bedragen in één keer te wisselen. Anders betaal je deze kosten namelijk bij elke transactie opnieuw en opnieuw. ABN AMRO rekent bijvoorbeeld €3,50 aan provisiekosten bovenop elke wisseltransactie met een betaalpas (februari 2020). Vanaf €250 vervallen deze kosten zelfs. Als je slim bent, beperk je de provisiekosten dus door minder vaak en grotere bedragen te wisselen. Vergeet echter niet dat de meeste banken standaard een opnamelimiet in hebben gesteld voor je betaalpas. Deze kun je vaak zelf verhogen.

8. Wissel niet te veel geld

Houd er echter tegelijkertijd rekening mee dat je anderzijds ook weer niet té veel geld wisselt. Als je bijvoorbeeld Zweedse kronen overhoudt na je vakantie, wil je daar natuurlijk weer gewoon euro’s voor terug. Maar wanneer je deze terugwisselt, betaal je opnieuw wisselkoersopslag en/of provisiekosten. Bovendien nemen niet alle wisselkantoren muntgeld aan. Houd hier dus rekening mee! 

9. Maak gebruik van cashback

In Nederland kun je als je cash nodig hebt geld bijpinnen in sommige supermarkten. Je vraagt bijvoorbeeld om 50 euro bovenop je boodschappen van 20 euro, pint 70 euro en krijgt een biljet van 50 terug. Dit kan helaas niet overal, maar in Amerikaanse winkels heb je deze optie soms wel. Vraag dan om "cashback". Het voordeel hiervan is dat je hier geen extra kosten voor betaalt. 

Gepubliceerd op 8 april 2020

Lees ook

Tips om geld te besparen op reis

Tips om geld te besparen op reis We weten allemaal dat op vakantie gaan duur kan zijn. Vooral als je maandenlang uit hebt gekeken naar die ene vakantie en eindelijk ...

Waarom je een creditcard mee moet nemen op reis

Waarom je een creditcard mee moet nemen op reis Vrijwel iedereen in Nederland heeft een pinpas. Meer dan de helft van alle transacties in het land wordt zelfs gedaan met ...

Tips voor geld wisselen, vreemde valuta bestellen en betalen in buitenland

Op reis zonder geldzorgen - handige tips Of je nou reist voor je werk of voor je plezier, één ding staat vast: je hebt geen zin in betalingsproblemen. Een volle ...