Wisselkoers omrekenen

Geld verdienen aan je studielening

Ben jij als student bang om maximaal te lenen? Er valt wat voor te zeggen, maar wij denken juist dat het verstandig is om je studiefinanciering te benutten. In dit artikel leggen we je uit waarom en hoe dat voordelig is.  

Voordelen van maximaal lenen

In 2015 is voor studenten in het hoger onderwijs het nieuwe leenstelsel ingegaan. Dit betekent dat je vanaf je 18e geld van de overheid mag lenen om je opleiding en levenskosten te financieren. Tegelijkertijd is voor het hbo en het wo daarmee de basisbeurs omgezet van een gift in een lening. Al het geleende geld (behalve eventueel de aanvullende beurs) moet dus terugbetaald worden na het behalen van je diploma. Voor veel studenten is dit daarom een reden om zo weinig mogelijk te lenen, zodat ze na hun afstuderen niet met een studieschuld komen te zitten. 

Toch zitten er meer voordelen aan maximaal lenen dan je in eerste instantie zou denken. Ten eerste is het namelijk zo dat er tegenwoordig 0.0% rente over de lening betaald hoeft te worden. En bovendien hoeft het geld niet direct na je afstuderen terugbetaald te worden. Je kunt hier op meerdere manieren je voordeel mee doen als je verder denkt dan je neus lang is. 

Hoe verdien ik geld met mijn studielening?

Sterker nog, je kunt zelfs geld verdienen aan je studielening. Hoe dan? hoor ik je denken.

Bespaar op andere leningen

Omdat de rente is vastgesteld op nul is je studielening de goedkoopste lening die je maar kunt krijgen. En ook al heb je nu misschien maandelijks niet zoveel extra financiering nodig, kun je wel vooruit denken. 

Want wat nou als je straks afgestudeerd bent? Er is een kans dat je niet direct een vaste baan kunt vinden. Of misschien wil je wel graag direct je studentenkamer inwisselen voor een eigen woning, of investeren in een eigen auto. Een lening hiervoor afsluiten zal je altijd geld kosten, aangezien hier hoge rentes voor gelden. Wie zijn studiefinanciering heeft opgespaard heeft in dat geval een potje achter de hand om in deze kosten te voorzien. Dat scheelt een hoop geld. 

Ontvang rente over het geld

Een andere manier om geld te verdienen aan je studielening is door het op te sparen en op een spaarrekening te zetten. Dit zal je gegarandeerd geld opleveren, aangezien je de lening tegen 0.0% rente terug hoeft te betalen. Zoek vooral naar een spaarrekening die je op de lange termijn de meeste rente op zal leveren. 

Beleg het geld

Daarnaast kun je er tevens voor kiezen om het geld te beleggen. Je zou je kunnen verdiepen in de beleggingswereld en zelf kunnen investeren in aandelen en/of obligaties. Maar je kunt ook via een makkelijkere weg een beleggingsrekening openen bij je bank. In dat geval kun je zelf kiezen waar je in belegt, maar kun je tegelijkertijd ook een deel op de rekening laten staan waar je vervolgens spaarrente over ontvangt. Hoe dan ook levert de rente die je ontvangt over je belegde geld jou voordeel op. 

Hoeveel mag je lenen?

Met andere woorden: opschroeven die maandelijkse lening. Wij raden je dan ook aan om het maximale bedrag een studiefinanciering te lenen. Maar hoeveel is dit eigenlijk? 

Voor de precieze bedragen en voorwaarden kun je de website van DUO raadplegen. Tegenwoordig geldt voor mbo niveau 1 en 2 dat de basisbeurs en de aanvullende beurs (mits je daarvoor in aanmerking komt) een gift zijn en voor mbo niveau 3 en 4 dat dezen een prestatiebeurs zijn. Dat betekent dat ze een gift worden als je je diploma binnen 10 jaar behaalt. Daarnaast kun je maandelijks een bepaald bedrag lenen.

Voor hbo en wo geldt dat enkel de aanvullende beurs een prestatiebeurs is, mits je daarvoor in aanmerking komt. Daarnaast kun je tot een bepaald bedrag lenen en collegegeldkrediet lenen. En als je niet in aanmerking komt voor de aanvullende beurs, kun je ook deze lenen. In 2020 is de maximale hoogte van je studiefinanciering daarmee ruim €1000 per maand. Je kunt de hoogte van je lening maandelijks wijzigen. 

Wat doe je met het geld?

En wat dan, als je je lening aangevraagd hebt? Ons advies is om de de studiefinanciering, die meestal rond de 24e van de maand op je rekening verschijnt, direct over te boeken naar je spaar- of beleggingsrekening. Of indien je een deel van de lening uitgeeft, om voor jezelf te bepalen welk vast bedrag je maandelijks opzij zet. Stel een automatische overschrijving in bij je bank, zodat je zeker weet dat het geld overgemaakt wordt. 

Op die manier voorkom je dat je meer uitgeeft van de lening dan nodig is. De verleiding is namelijk groot om die grote maandelijkse som geld toch te gebruiken wanneer hij nou eenmaal op je rekening verschijnt. Onthoud voor jezelf dan ook dat het geld hoe dan ook terugbetaald moet worden en dat het geen schenking is. Als je maximaal leent met het idee dat je er aan verdient, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je het over de balk smijt en na je afstuderen alsnog nog in de problemen komt. 

Wanneer betaal je de lening terug?

Want inderdaad, ondanks de vele voordelen, zal de lening uiteindelijk terugbetaald moeten worden. Gelukkig gelden hiervoor soepele regels. Het is namelijk zo dat je de eerste twee jaar na het behalen van je diploma nog niets terug hoeft te betalen. Daarna zul je maandelijks een bepaald bedrag af moeten lossen dat DUO voor jou heeft vastgesteld op basis van de hoogte van je lening. Je hebt hier in totaal 30 jaar voor, inclusief vijf “jokerjaren” waarin je ervoor kunt kiezen om niets af te lossen. 

Gepubliceerd op 14 juni 2020

Lees ook

Zó los je je studieschuld af

Zó los je je studieschuld af “Maximaal lenen is maximaal leven.” “Ome DUO betaalt wel.” Maar als je daarna een studieschuld hebt, wat dan? Hoe los je die af? Een ...

10 financiële life hacks voor studenten

10 financiële life hacks voor studenten Rondkomen als student is niet altijd makkelijk. Collegegeld kan oplopen tot wel 2000 euro per jaar, je moet dure studieboeken kopen, eventueel op kamers ...

Extra geld verdienen als je eigenlijk geen tijd hebt

Extra geld verdienen als je eigenlijk geen tijd hebt We willen allemaal wel graag iets bijverdienen. Het is namelijk altijd vervelend om aan het einde van je salaris een stuk ...