Wisselkoers omrekenen

Gevolgen van koersdaling

Wisselkoersen drukken de waarde uit van valuta ten opzichte van elkaar. En zoals onze wisselkoerscalculator laat zien zijn wisselkoersen altijd aan verandering onderhevig. Zo laat een munt soms grote koersdalingen of -stijgingen zien. Maar wat betekent dit eigenlijk concreet? En hoe merk je dit in je eigen portemonnee? In dit artikel leggen we je uit wat de gevolgen zijn van koersdaling in het bijzonder.

Koopkracht in het buitenland daalt 

Wanneer er koersdaling optreedt betekent dit simpelweg dat een munt minder waard is geworden ten opzichte van een andere munt. Neem bijvoorbeeld de euro ten opzichte van de dollar. In de loop van 2019 is de waarde geleidelijk met zo’n 3% gedaald. Dat betekent dat je voor één euro na een jaar 3% minder dollars krijgt. 

Wat dit concreet voor iemand uit de eurozone betekent, is onder andere dat je met je euro’s minder kunt kopen in een land waar de Amerikaanse dollar de officiële valuta is. Stel, je bent op vakantie in de Verenigde Staten. Waar je bijvoorbeeld voor een flesje water van $1 aan het begin van 2019 omgerekend ongeveer €0.87 betaalde, betaalde je aan het einde van 2019 €0.90. Je moet dan meer euro’s naar dollars omwisselen om hetzelfde te kunnen kopen en je vakantie wordt dus duurder. Met andere woorden: je koopkracht is gedaald. In dit geval voel je koersdaling dus direct in je portemonnee.

Voordelen en nadelen voor beleggers

Maar koersdaling heeft niet alleen nadelige gevolgen. Beleggers en de internationale handel kunnen er namelijk van profiteren. Wanneer je eigen munt in waarde daalt ten opzichte van een andere munt, is dat voor jou in internationaal verband namelijk voordelig. Mocht je als belegger een aandeel hebben in een Amerikaans bedrijf en de waarde van de euro daalt ten opzichte van de dollar, dan beïnvloedt dat je rendement. Rendement op de beleggersmarkt is dus niet alleen afhankelijk van de koersontwikkeling van het aandeel, maar ook van de wisselkoers. 

Wanneer je bijvoorbeeld een aandeel hebt in Facebook en de aandelenkoers stijgt met 2% terwijl de EUR-USD koers daalt met 2%, dan boek je dus dubbel zoveel winst. Er zijn dan namelijk meer euro’s nodig om jou de winst uit te keren die in dollars zijn uitgedrukt. En dus verdien je hier aan als belegger.

Andersom kan het natuurlijk ook zo zijn dat niet je eigen munteenheid in waarde daalt, maar juist de wisselkoers van de Amerikaanse dollar daalt ten opzichte van andere valuta. In dat geval ga je er als belegger dus níet op vooruit.

Valutarisico afdekken

Als belegger wil je dus het liefst voorkomen dat je nadeel ondervindt van koersdaling. Tegen het laatstgenoemde voorbeeld kun je je gelukkig indekken. Dit kun je doen wanneer er bijvoorbeeld een koersdaling voorspeld is voor de munt waarin je hebt geïnvesteerd of wanneer je gewoon niet van risico houdt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een valutatermijntransactie. In dat geval spreek je alvast af tegen welke wisselkoers je je valuta in de toekomst gaat verkopen. Zo ondervind je geen gevolgen van een eventuele koersdaling (of -stijging). Ook is het mogelijk om risico af te dekken door middel van valutaopties. Je betaalt dan een vaste premie om geen valutarisico te nemen. Je kunt dan alsnog profiteren van koersstijging. En tot slot is het mogelijk om een vreemde valutarekening af te sluiten. Zoals besproken in ons artikel kun je met een eigen bron aan vreemde valuta je voordeel doen door geen rekening te hoeven houden met wisselkoersen.

Import daalt

Ook wat internationale handel betreft, ondervind je nadeel van koersdaling van je eigen munt. Denk maar eens aan internationale webshops waar je exclusieve producten kunt bestellen die wij in Nederland niet hebben. Bij een koersdaling van de euro zullen deze producten voor ons duurder worden. En op grotere schaal betekent dit dat bedrijven die grondstoffen of producten in het buitenland inkopen meer moeten betalen voor hetzelfde product. Denk aan buitenlandse telefoonmerken zoals Apple iPhone. Wanneer de euro minder waard is dan de dollar zal het duurder zijn om deze telefoon naar Nederland te importeren. De internationale ruilvoet tussen de Verenigde Staten en Nederland is dan tevens veranderd.

Als gevolg van het duurder worden van producten en grondstoffen uit het buitenland bij een koersdaling daalt import daarom vaak automatisch. Dezelfde middelen kosten immers meer geld en daarom daalt de vraag naar deze middelen. Een voorbeeld hiervan is de periode na de aankondiging van de Brexit. In 2017 daalde de waarde van het Britse pond ten opzicht van de euro sterk, door de onzekerheid rondom de Brexit en de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Door deze koersdaling van het pond daalde de vraag naar Nederlandse producten en grondstoffen, die voor de Britten duurder waren geworden. In totaal daalde de import van Nederlandse goederen naar het VK uiteindelijk met 2%. Dit is een serieuze daling voor een land dat één van de belangrijkste handelspartners is van het VK en waar veel banen afhankelijk zijn van deze handel. 

Maar ook voor het land dat zelf getroffen wordt door de koersdaling is het uiteraard nadelig om minder te kunnen kopen uit landen met een andere valuta. Vaak is het echter mogelijk om de internationale handelsbalans anders op te maken door bijvoorbeeld bepaalde producten uit landen met dezelfde valuta te importeren, zodat er zo weinig mogelijk geld verloren gaat. Maar voor sommige producten is dit niet mogelijk. Olie, bijvoorbeeld, is een noodzakelijk product en kan alleen uit olielanden worden geïmporteerd. En wanneer er sprake is van koersdaling ten opzichte van de valuta van olielanden, zit er in dat geval niets anders op dan verlies te nemen. 

Export stijgt

Tegelijkertijd kan koersdaling ook voor een grotere export zorgen. Wanneer de euro namelijk in waarde daalt ten opzichte van de dollar, is het voor de Verenigde Staten ineens voordeliger om te importeren vanuit Europa. En wanneer de vraag naar Europese producten stijgt, kan dit voor een stimulans zorgen binnen de Europese economie.

Inzet op binnenlandse producten

Een bij-effect van dalende import en stijgende export is bovendien dat nationaal vaak de focus verlegd wordt naar de productie van binnenlandse producten. Immers, wanneer de vraag naar buitenlandse producten afneemt en er tegelijkertijd vanuit het buitenland sprake is van vraag naar jouw producten, is het als land een logische stap om in te zetten op landelijke productie. Deze productie kan dan voorzien in zowel nationale als internationale behoefte. In het verleden hebben we dan ook vaak gezien dat koersdaling voor een land kan resulteren in een sterke groei in de omvang en de kwaliteit van binnenlandse producten. 

Bewuste devaluatie

Koersdaling hoeft dus niet enkel negatief te zijn. Sterker nog, het wordt soms als methode gebruikt om de economie te stimuleren. Een voorbeeld is de waarde van de euro in de afgelopen jaren. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk meerdere malen gekozen voor een bewuste devaluatie van de euro, bijvoorbeeld in 2015. Dit brachten zij tot stand door grote hoeveelheden euro’s toe te voegen aan de geldomloop, in de hoop de handelsmarkt in Europa een boost te geven.

Gepubliceerd op 8 april 2020

Lees ook

Gevolgen van koersstijging

Gevolgen van koersstijging Op GeldWisselt kun je de verschillende wisselkoersen in de gaten houden. Je zult zien dat deze fluctueren: soms is er sprake van koersstijging en soms van koersdaling ...

Waardoor ontstaan koersschommelingen?

Waardoor ontstaan koersschommelingen? Zoals je op GeldWisselt kunt zien, fluctueren wisselkoersen bijna altijd. Koersschommelingen kunnen voor financiële onzekerheid zorgen, maken het ingewikkelder om valuta te wisselen, maar zijn ook aantrekkelijk ...

Valuta omrekenen en betalen in het buitenland

Valuta omrekenen en betalen in het buitenland Hoewel we steeds minder vaak gebruik maken van contant geld, zijn er nog steeds genoeg redenen waarom mensen een bepaalde valuta willen omrekenen. ...