Wisselkoers omrekenen

Manieren voor kinderen om geld te verdienen

Je bent nog te jong voor een echte bijbaan, maar je wilt al wel graag een zakcentje verdienen. Of je merkt dat je zoon of dochter zich verveelt en wilt hem of haar graag aan het werk zetten. Dat kan! In dit artikel geven we jullie inspiratie voor makkelijke manieren waarop kinderen zelf geld kunnen verdienen. 

Binnen klusjes doen 

Ideaal voor als het buiten koud is of regent: blijf lekker binnen en doe klusjes voor geld! De mogelijkheden zijn eindeloos. En als de klusjes thuis op zijn, kun je zelfs bij je buren, vrienden van je ouders, oom en tante of opa en oma langs gaan. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van huishoudelijke klusjes? Stofzuigen, afstoffen, de vaatwasser inruimen, de was opvouwen, planten water geven, de kattenbak verschonen, ramen lappen en ga zo maar door… Waarschijnlijk geven je ouders deze klusjes maar wat graag uit handen en kun je er een leuke verdienste uit slepen. 

Zijn dit niet je favoriete bezigheden of hebben je ouders of familie even geen klusjes voor je, dan kun je zelf eventueel nadenken over dingen die je voor ze kan doen. Bijvoorbeeld taken waar ze al langere tijd niet aan toe komen of waar ze simpelweg niet aan gedacht hebben. Misschien zou je ze er heel blij mee maken als je eens de garage voor ze opruimt! Of de boekenkast voor ze ordent. Of alle planten voorziet van verse potgrond. Of de bestanden op hun laptop opschoont en sorteert. Wees creatief! 

Buiten klusjes doen 

Ook buitenshuis kun je natuurlijk lekker aan de slag. Want ten eerste: wie een tuin heeft, heeft altijd werk. Grasmaaien, onkruid wieden, planten water geven — genoeg te doen. En je kunt ondertussen lekker genieten van de zon als je geluk hebt. Vergeet niet om je in te smeren natuurlijk!

Iets anders wat je zou kunnen doen is huisdieren uitlaten. Spreek bijvoorbeeld af dat je je hond bepaalde momenten in de week standaard uitlaat. Mocht je zelf geen hond hebben, dan kun je in de buurt rondvragen. En als je het echt serieus aan wilt pakken, kun je zelfs een mini-hondenuitlaatservice beginnen. Laat de hond van je buren bijvoorbeeld elke woensdag en zaterdag uit, en de hond van je oom elke donderdag en zondag tegen een kleine vergoeding. Dan heb je hopelijk zelfs voor langere tijd een vast inkomen!

Daarnaast kun je natuurlijk ook buiten schoonmaakklusjes voor anderen doen. Veel mensen zien er tegenop om hun auto te wassen of hun ramen te zemen en dat kun jij voor hen oplossen. Ga maar gewoon eens met wat schoonmaakspullen langs bekenden en maak een schoonmaakrondje. Waarschijnlijk zijn veel mensen heel blij dat je bij hen aanklopt.

Oppassen

In hun drukke bestaan is het voor mensen een behoorlijke opgave om al hun bezigheden te combineren met het zorgen voor hun kinderen. Jij kunt ze daar misschien bij helpen door een paar keer ’s avonds of in het weekend op te passen, zodat ze wat meer tijd vrij hebben. 

Deze tip is wel alleen voor de wat oudere kinderen. Want om op te kunnen passen, zul je ook al goed voor jezelf moeten kunnen zorgen. Maar ben je rond de 12 jaar of ouder dan is dit misschien wel de ideale manier om geld te verdienen. Al helemaal als op je kleine kindjes past. Die slapen vaak ’s avonds al vroeg en dan kun je eigenlijk gewoon lekker geld verdienen door tv te kijken.

Mocht op kinderen passen niet voor je weggelegd zijn, dan zou je aan kunnen bieden om op huisdieren te passen. Ook die hebben soms oppas nodig wanneer hun baasjes bijvoorbeeld een lange dag weg zijn. 

Oude spullen verkopen

Ook een goede tip: verdien geld met spullen die je al hebt. De kans is groot dat bij jullie thuis de zolder, je slaapkamer en de woonkamer vol liggen met spullen die je eigenlijk niet gebruikt. En hoe zonde is dat, als je er geld voor in de plaats kan hebben?

Dingen die het altijd goed doen zijn speelgoed, spelcomputers en kleding. Kijk zelf eens in je kast of er spullen zijn waar je wel zonder kan. Maak er meerdere goede foto’s van, bied ze te koop aan op Marktplaats of United Wardrobe bijvoorbeeld, en handel maar raak. Wees wel voorzichtig in het contact hebben met onbekenden: geef ze nooit vertrouwelijke informatie. En vraag je ouders of ze je willen helpen. 

Nieuwe spullen verkopen

Wat je ook zou kunnen doen is juist nieuwe spullen verkopen. Het leuke hieraan is dat je je talenten en hobby’s in verdiensten om kunt zetten. Met andere woorden: doen wat je leuk vindt en er nog eens geld mee verdienen ook. 

Bijvoorbeeld: 3D-kaarten knutselen, taarten bakken, hondenkoekjes bakken, sleutelhangers of oorbellen maken, etc. Denk na over wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Vervolgens kun je er voor kiezen om spullen te maken op verzoek of bestelling, of je kunt alvast een voorraad aanleggen om vervolgens langs bekenden te gaan. 

Diensten aanbieden

Maar niet alleen met zelfgemaakte spullen kun je geld verdienen. Je kunt ook bepaalde diensten aan mensen leveren tegen betaling. Wie weet ben je wel goed in beats maken, professionele powerpoints maken of nagels lakken, en kun je dat voor mensen doen die daar zelf niet zo goed in zijn of dit uit willen besteden. 

Ook hierbij is het voordeel dat je iets kan doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt en er tegelijkertijd iets aan verdient. En bovendien maak je iemand anders er blij mee. En wederom: wees creatief! Als je iets bedenkt waar veel mensen behoefte aan hebben en waar maar weinig aanbod in is, of wat heel veel kost, kun jij je service voor een klein prijsje aanbieden en hopelijk veel opdrachten in de wacht slepen. 

Algemene tips

Onderhandel met je “werkgevers” hoeveel je er per klusje voor terugkrijgt. Of spreek bijvoorbeeld met je ouders af dat je wekelijks vaste klusjes doet tegen zakgeldverhoging. Vraag niet te veel, maar ook niet te weinig natuurlijk. En laat mensen weten hoeveel anderen bij je hebben betaald, zodat je eerlijke zaken doet. Wees daarbij niet bang om te onderhandelen. Dat is iets waar je als beginnende zakenman of -vrouw sowieso mee te maken zal krijgen.

Bovendien is het belangrijk dat je je realiseert dat degene die je betaalt, je klant is. Dat betekent dat diegene een bepaalde verwachting van je heeft. Doe dus daarom altijd je best en wees eerlijk over wat je kan en wat niet en over je “product”. Probeer daarnaast je klant tevreden te stellen door altijd vriendelijk te zijn. 

En wees natuurlijk altijd voorzichtig. Ga het liefst alleen bij bekenden langs en twijfel nooit om je ouders om hulp te vragen.

Gepubliceerd op 31 mei 2020

Lees ook

Eerste hulp bij sparen voor je kind

Eerste hulp bij sparen voor je kind Kinderen hebben is niet gratis. Dat zul je vast gemerkt hebben. En hoe ouder ze worden, hoe meer ze nodig zullen hebben. De ...

10 financiële life hacks voor studenten

10 financiële life hacks voor studenten Rondkomen als student is niet altijd makkelijk. Collegegeld kan oplopen tot wel 2000 euro per jaar, je moet dure studieboeken kopen, eventueel op kamers ...

Creëer je eigen bijbaan in 5 makkelijke stappen

Creëer je eigen bijbaan in 5 makkelijke stappen Je hebt een leuke baan, maar je hebt eigenlijk nog wel wat energie over. En een beetje extra inkomen is natuurlijk altijd ...