Wisselkoers omrekenen

Met welke risico’s heb je te maken als je belegt in aandelen? 

Beleggen op de aandelenmarkt is riskant. Als je denkt dat beleggen in aandelen net zo veilig is als bankrekeningen, dan heb je het helaas helemaal mis. Hoewel historisch gezien, hebben aandelenbeleggingen het beste rendement opgeleverd in vergelijking met goud, obligaties, fondsen of andere opties. Het rendement van de markt is echter niet gegarandeerd en je kunt zelfs je volledige investering verliezen. Dat is natuurlijk zonde van het geld, dus voordat je aandelen kopen op je to-do lijstje zet, is het belangrijk om eerst de risico’s hiervan te kennen. 

 

Liquiditeitsrisico 

Voordat je in een aandeel belegt via een van de vele online brokers, moet je zeker controleren hoe solvabel het bedrijf is? Bedrijven met hoge schulden kunnen het moeilijk vinden om hun rekeningen te betalen. Vaak kunnen ze zelfs de dividenden verlagen of in het ergste geval failliet gaan. Bij alle ondernemingen spelen liquiditeitsrisico’s een rol, hier moet je dus zeker rekening mee houden. 

 

Bedrijfsrisico

Het tweede type aandelenrisico komt van het bedrijf. Dit risico kan worden vergroot als het niet goed gaat met het bedrijf. Redenen zoals het falen van het management, slechte kwartaal-voor-kwartaalresultaten of je verkeerde inschatting bij het kiezen van een bedrijf vallen onder het bedrijfsrisico. Je kunt dit risico echter verkleinen door te diversifiëren. De kans dat één bedrijf het niet goed doet is 'hoog' vergeleken met 5 van dergelijke bedrijven. Als je dus 5 aandelen in je portefeuille houdt, in plaats van één, kun je het bedrijfsrisico verminderen.

 

Regelgevend risico

Er zijn een aantal voorschriften opgelegd in de verschillende industrieën die ook moeten worden aangeduid als het risico van voorraden. Sigaretten, telecommunicatie, dranken, farmaceutische en enkele andere industrieën zijn bijvoorbeeld sterk gereguleerd. Als een farmaceutisch bedrijf een van zijn rechten/toestemming voor de productie van geneesmiddelen verliest vanwege een regelgevend effect, zal dit zeker de winst van het bedrijf en dus de aandelenkoers beïnvloeden.

 

Marktrisico

Dit wordt ook wel systematisch risico genoemd en is gebaseerd op de dagelijkse prijsfluctuaties in de markt. De marktindex gaat de hele dag op en neer. En vaak kan dit het rendement van een aandeel beïnvloeden. Als de markt bijvoorbeeld op een bepaald moment daalt, kan dit de prijzen van zelfs enkele goede aandelen naar beneden halen. Bovendien zijn op korte termijn marktrisico's groter dan op lange termijn.

 

Renterisico

De rentetarieven op de open markt of op de wereldmarkt veranderen van tijd tot tijd. En dit kan de aandelen positief of negatief beïnvloeden, afhankelijk van de richting waarin de rente beweegt. Als de rente bijvoorbeeld hoog is, kan het voor een bedrijf moeilijk zijn om geld te lenen (tegen hoge tarieven). Verder daalt de obligatiemarkt naarmate de rente stijgt, wat ook van invloed kan zijn op de bedrijfsobligaties.

 

Inflatoir risico

Bij een stijging van de inflatie zal de prijs van grondstoffen stijgen, wat van invloed kan zijn op de productiekosten. Veel bedrijven die betrokken zijn bij grondstoffen zoals olie, sojabonen enz. hebben veel last van inflatierisico's. Verder is de inflatie voor enkele bedrijfstakken te hoog, bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Het collegegeld voor hogescholen en universiteiten stijgt razendsnel. Hoewel het op korte termijn misschien goed klinkt, kan het op de lange termijn een negatief effect hebben. 

 

Gepubliceerd op 5 januari 2022

Lees ook

Drie redenen om niet aan Bitcoins te beginnen

Drie redenen om niet aan Bitcoins te beginnen Bitcoins, ze houden de mensen al een aantal jaren bezig. Volgens de een is er goudgeld in te verdienen en heeft de ...

Geld nodig? Wissel je oude goud in.

Gouden sieraden inwisselen? Zo doe je dat. Heb je een slecht jaar achter de rug? Wil je graag die wereldreis maken? Of heb je je geld liever op de bank ...