Wisselkoers omrekenen

Studeren in het buitenland en geldzaken

Steeds meer studenten kiezen er voor om te studeren in het buitenland. Volgens de laatste cijfers gaat het zelfs om een kwart van alle hbo- en wo-studenten. Voor sommigen van hen is het onderdeel van de studie. Ze moeten bijvoorbeeld een semester lang vakken volgen aan een buitenlandse universiteit of stage lopen. En sommigen kiezen er zelfs voor om een volledige studie aan een buitenlandse universiteit te volgen. Ben jij dit ook van plan? In dit artikel helpen wij je voor te bereiden op het financiële onderdeel.

Begroting

Voor veel studenten is hun tijd in het buitenland het hoogtepunt van de studie. Waar je ook naartoe gaat, je zult ongetwijfeld een fantastische ervaring hebben waar je veel van zult leren. Maar wees er wel op berekend dat je waarschijnlijk veel geld uit gaat geven. De kans is namelijk groot dat je in het buitenland meer kwijt bent dan wanneer je in Nederland studeert. Waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden zijn de bijkomende reiskosten en extra leefkosten die je in Nederland normaalgesproken niet hebt. Maak daarom het liefst een jaar vooraf aan je reis een realistische begroting, waarin je rekening houdt met alle mogelijke kostenposten. Een goede tip hierbij is om naar ervaringen van anderen te informeren, bijvoorbeeld via internet of via studiegenoten. Zo kun je je voorbereiden door alvast geld te sparen en op tijd je geldzaken te regelen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan als je eenmaal op je nieuwe plek zit. 

Collegegeld

De eerste grote kostenpost, collegegeld, verschilt sterk per student. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf of je tijdelijk in het buitenland studeert of een volledige studie gaat volgen. In het eerste geval dien je ingeschreven te staan bij een Nederlandse onderwijsinstelling. Als je vervolgens aan alle eisen voldoet, blijf je tijdens je buitenlandverblijf collegegeld betalen aan je eigen opleiding. Je hoeft dan geen collegegeld te betalen aan de buitenlandse onderwijsinstelling.

In het tweede geval, wanneer je een volledige opleiding volgt buiten Nederland, gelden er andere regels. Je staat dan enkel ingeschreven bij de buitenlandse onderwijsinstelling, wat betekent dat je hen collegegeld verschuldigd bent. Deze kosten verschillen per land en soms per opleiding. Binnen de EU geldt echter dat elke Europese student hetzelfde betaalt in het land waar hij of zij studeert. Dat betekent dat je als Nederlandse student in het buitenland óf meer collegegeld óf juist minder collegegeld kwijt bent dan in Nederland. Zo hoef je in Zweden geen collegegeld te betalen, of je nu Zweeds of Nederlands bent. Maar in het Verenigd Koninkrijk zul je bijvoorbeeld net als Britse studenten duizenden euro’s per jaar moeten betalen. Je kunt de precieze bedragen voor opleidingen vrijwel altijd op de website van de instelling vinden.

Als je buiten de EU wilt studeren lopen de kosten vaak nog hoger op. Deze onderwijsinstellingen mogen namelijk speciale tarieven hanteren voor buitenlandse studenten. Zo kan een opleiding per jaar al gauw tienduizenden euro’s kosten. 

Visum

Naast het collegegeld moet je er in sommige gevallen rekening mee houden dat je een visum moet aanvragen. Dit kan niet alleen soms maanden of wel een jaar duren, maar ook veel geld kosten. Deze kosten verschillen per land en per verblijfsduur.

Verzekeringen

Een bijkomende kostenpost waar je misschien geen rekening mee houdt is die van verzekeringen. Als je in het buitenland studeert, moet hoe dan ook in Nederland een zorgverzekering hebben. Het maakt hierbij niet uit in welk land je studeert en of je in Nederland bij een onderwijsinstelling ingeschreven staat of niet. Controleer of je zorgverzekeraar kosten in het buitenland dekt of of je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering moet nemen. Wanneer je stage loopt is het echter anders. Het hangt er in dat geval vanaf of je stage als arbeid gezien wordt of niet. Op basis daarvan wordt beslist of je een zorgverzekering in het buitenland moet afsluiten. Bovendien is het aan te raden om een bagageverzekering af te sluiten. 

Studiefinanciering

Wanneer je in het buitenland studeert of een opleiding volgt, heb je meestal nog steeds recht op studiefinanciering van de Nederlandse overheid. Wanneer je tijdelijk in het buitenland verblijft, moet je bij een Nederlandse opleiding ingeschreven staan en je buitenlandverblijf onderdeel zijn van je studie. Je kunt dan als het ware je Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Dit geldt tevens voor het reisproduct van DUO. Hiervoor kun je namelijk een vergoeding aanvragen. 

Als je een volledige opleiding in het buitenland volgt, moet je aan meer eisen voldoen. Deze kun je opvragen bij DUO. De studiefinanciering is onafhankelijk van het collegegeld dat je moet betalen. Als je dus een volledige opleiding volgt in een land waar je geen collegegeld hoeft te betalen, kun je dus alsnog óók aanspraak maken op je Nederlandse studiefinanciering.

Je krijgt als je in het buitenland studeert of stage loopt echter geen extra studiefinanciering van de lokale overheid. Alleen wanneer je de status van permanent staatsburger hebt bereikt kun je hiervoor in aanmerking komen. Je moet hiervoor minstens vijf jaar onafgebroken in het land hebben gewoond.

Beurzen en fondsen

Om je buitenlandavontuur te bekostigen kun je naast je studiefinanciering in sommige gevallen ook terugvallen op een beurs. Binnen de EU is Erasmus+ een populaire beurs. Deze biedt voor studenten een geldbedrag binnen 28 EU-lidstaten. De hoogte van de beurs hangt af van het land waar je wilt studeren. Een overzicht van alle beurzen en fondsen kun je bijvoorbeeld hier vinden. 

Eigen middelen

Al met al zijn de kosten van een buitenlands studie-of stageverblijf dus hoog. En ondanks dat je in de meeste gevallen gebruik kunt maken van je studiefinanciering en eventueel een beurs, is de kans groot dat dezen de uitgaven niet dekken. Ga er dus vanuit dat je gebruik zult moeten maken van eigen middelen. Wanneer je ver van tevoren een begroting maakt, zul je kunnen inschatten hoe veel geld je kwijt bent en vervolgens kun je proberen alvast geld te sparen of er voor kiezen om een (studie)lening af te sluiten.

Bijbaan

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een bijbaan te nemen om je avontuur te financieren. Het is echter vaak lastig om een fulltime studie of stage te combineren met werk, en bovendien is het over het algemeen lastiger om een baan te vinden als international. Mocht dit je echter toch lukken, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo verandert je situatie omtrent je zorgverzekering en moet je in sommige landen een werkvisum aanvragen. 

Buitenlandse rekening

Wat goed is om te weten is dat het tegenwoordig niet meer nodig is om een buitenlandse rekening te hebben wanneer je langere tijd in het buitenland verblijft. Wanneer je een pinpas of creditcard hebt, kun je overal geld pinnen en overmaken op verschillende manieren

Studentenkaart

Een laatste tip is om gebruik te maken van je studentenkaart. Daarmee kun je namelijk op veel manieren kortingen en speciale regelingen krijgen als student, waarmee je buitenlandverblijf misschien iets minder zal kosten. Waarschijnlijk ontvang je van zowel je Nederlandse als je buitenlandse onderwijsinstelling een collegekaart. Maar je kunt ook een ISIC-kaart aanvragen, deze is geldig over de hele wereld. 

Gepubliceerd op 8 april 2020

Lees ook

Een vreemde valutarekening openen

Een vreemde valutarekening openen Vrijwel elke Nederlander heeft één of meerdere rekeningen bij een Nederlandse bank. Deze rekening is natuurlijk in euro’s, want dat is ons officiële betaalmiddel. Toch zijn ...

Waarom je een creditcard mee moet nemen op reis

Waarom je een creditcard mee moet nemen op reis Vrijwel iedereen in Nederland heeft een pinpas. Meer dan de helft van alle transacties in het land wordt zelfs gedaan met ...

Brexit — Wat verandert er voor ons?

Brexit — Wat verandert er voor ons? Het zat er al een tijdje aan te komen. Nadat de Britten op 23 juni 2016 vóór een "Brexit" stemden, heeft het Verenigd ...