Wisselkoers omrekenen

Werken voor een baas of de wijde wereld in?

Geld verdienen hoeft allang niet meer altijd van negen tot vijf onder een systeemplafond te gebeuren. Na de studietijd wordt jongeren vaak een horrorbeeld van (werk)sleur en hypotheek voorgehouden, maar de mogelijkheden om op een alternatieve manier in onderhoud te voorzien zijn zo talloos, dat velen het onconventionele pad bewandelen. En dat hoeft echt niet altijd met een hutje op de hei met een moestuin.

Werken voor een baas

Sleur

"We buy stuff we don't need to impress people we don't like", is een pijnlijk schurende quote uit het boek Fight Club, maar wel één om op zijn minst over na te denken. Wie er keihard voor wil werken en desnoods een lening afsluit om een groot huis en een enorme auto te verwezenlijken, moet dit zeker doen. Iemand die fluitend hele dagen op een kantoor data zit te analyseren en zich daar prima bij voelt omdat hij 's avonds en in het weekend weer met die enorme auto naar dat grote huis kan rijden: niks mis mee.

Dinky

Wie niet zo ambitieus en materialistisch is, zit minder vastgeklonken aan het concept van baan-hypotheek-huis. Dinky's bijvoorbeeld: Double Income, No Kids (Yet). Deze stellen zijn vrij om buiten werktijd van festival naar feestje te trekken, een sabbatical te nemen voor een wereldreis en in het dagelijks leven veel van de spontaniteit af te laten hangen. Sommigen noemen de overbevolking en het milieu als bijkomende beweegreden om niet aan kinderen te beginnen, maar hun vrijheid weegt in de praktijk het zwaarst. Zijn ze Nederland en hun baan zat, dan gaan ze tijdens één van hun vakanties gewoon kijken of hun geluk misschien elders te vinden is. Er worden smakelijke tv-programma's over gemaakt.

Creatieve en sportieve geesten

Dan de kleine groep mensen wiens hobby of passie een beroep wordt. Daarvoor zijn twee ingrediënten noodzakelijk: talent en geluk. En oefening, volgens de bekende 10.000 uur-theorie. Niet elk kind dat droomt van een carrière als profvoetballer heeft de souplesse van Frenkie de Jong en niet iedereen die 's avonds voor de spiegel met een tennisracket de solerende rockster staat uit te hangen staat jaren later op Pinkpop. Maar het in ieder geval proberen kan leiden tot mooie carrières.

De digitale nomade

Voor dromers die handig zijn met internet, gaat er een wereld open. Er is een hoop digitaal werk te verzetten en dat kan op de hele aardbol. Het enige wat zogenaamde digital nomads nodig hebben, is een laptop met internetverbinding. Zij fotograferen, schrijven, vloggen en bloggen hun inkomen bij elkaar terwijl ze de hele wereld zien. Deze eeuw biedt mogelijkheden waarover we in het pre-digitale tijdperk niet eens durfden dromen.

 

Gepubliceerd op 21 september 2021

Lees ook

Besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen Boodschappen, je hebt ze elke dag wel nodig en je ontkomt er eigenlijk niet aan. Je kunt natuurlijk ook je boodschappen per paar dagen doen of ...

Geld verdienen aan je studielening

Geld verdienen aan je studielening Ben jij als student bang om maximaal te lenen? Er valt wat voor te zeggen, maar wij denken juist dat het verstandig is om je ...