Wisselkoers omrekenen

ZZP superheld? Hier zijn je financiële powertips!

Je bent een startende ZZP superheld. Niemand kan zo goed websites bouwen, auto’s wassen of schuren bouwen als jij. Hoe zorg je ervoor dat je je kan focussen op waar je goed in bent? Maak je administratie en financiën simpel en maak korte metten met deze terugkerende bron van afleiding.

Verzekeringen

Zorg dat je verzekerd bent. Neem in ieder geval een WA verzekering, kost bijna niets, kan een hoop ellende voorkomen. Andere voor de hand liggende verzekeringen zijn de beroepsaansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Of dit voor jou nodig is hangt van je werkzaamheden en privé situatie af. Doe je werk waarbij een foutje grote gevolgen kan hebben? Heb je een gezin? Hoe groot is je financiële buffer? Mocht je niet zo gecharmeerd zijn van de voorwaarden van je arbeidsongeschiktheidsverzekering, kijk dan eens naar een broodfonds.

Administratie

Als ondernemer ben je verplicht administratie te voeren. Ben je gek op belastingregels, dan kan je het zelf doen. In alle andere gevallen is mijn advies om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Kies een boekhouder of accountant waar je een goed gevoel bij hebt. Met de juiste keuze voor een boekhoudpakket kan je het jezelf ook makkelijk maken. Zo kan je met veel pakketten automatisch je inkoopfactuur verwerken. Dat scheelt flink in kosten voor je boekhouder.

Belasting reserveren

Let op! Hiermee is menig ondernemer hard tegen de lamp gelopen. Reserveer geld voor belastingen en reserveer genoeg. Heb je geen idee? Vraag je boekhouder. Doe een voorlopig aangifte en zorg dat dat geld zo snel mogelijk van jouw rekening af is n bij de belastingdienst staat. Ga je meer verdienen dan geschat? Reserveer! En pas op voor de 3-jaars valkuil. Je recht op startersaftrek vervalt en de belastingaanslag zal hoger uitvallen dan je gewend bent.

Privé

Zakelijk alles voor elkaar en de smaak te pakken? Organiseer dan je privé financiën net zo efficiënt. Gebruik spaarpotjes om te budgetteren. Zorg voor je kroost in de toekomst. En, denk ook eens aan je eigen oude dag.

 

Succes!

Gepubliceerd op 30 mei 2021

Lees ook

Dit moet je weten over de AOW-leeftijd

Dit moet je weten over de AOW-leeftijd Behoor jij ook tot de groep mensen die niet kunnen wachten tot ze klaar zijn met werken? Velen hebben hun plan al uitgedacht. ...

Houd je bankrekening op peil met spaarpotjes

Houd je bankrekening op peil met spaarpotjes Het is altijd een nare verrassing: halverwege de maand een lege betaalrekening. Het ene moment reken je je rijk, het andere moment is ...