Wisselkoers omrekenen

Op reis zonder geldzorgen, handige tips

Of je nou reist voor je werk of voor je plezier, één ding staat vast: je hebt geen zin in betalingsproblemen. Een volle bankrekening hebben, maar niet kunnen betalen voor het kopje koffie dat je net op hebt? Je zal niet de eerste zijn. Toch zijn er een aantal eenvoudige tips om deze problemen te voorkomen.

Hou altijd een alternatief achter de hand

Regel één om betaal problemen te voorkomen is zorgen dat je een alternatief achter de hand hebt. Neem een pinpas en liefst als backup een creditcard mee, maar zorg zeker ook voor een goede hoeveelheid contact geld. In bijvoorbeeld een taxi, een kaartjes of frisdrank automaat kan je soms helemaal niet met een betaalkaart terecht. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid op reis gaat en regel van te voren een hoeveelheid lokaal geld. Hoeveel is afhankelijk van je plannen en wat je wil kunnen afdekken. Bedenk wel dat als je contant geld verliest het weg is, in tegenstelling tot een betaalpas die je kunt blokkeren. Geld wisselen kan bij wisselkantoren. GWK Travelex is hier een goed voorbeeld van.

Pin

In Nederland verreweg het meest gebruikte betaalmiddel: de pinpas. In de meeste landen heb je redelijke mogelijkheden met je pinpas. Wel is het belangrijk onderscheid te maken tussen geld opnemen en betalen. Deze worden niet allemaal even goed ondersteunt.

 

Geld opnemen bij een geldautomaat

Geld opnemen bij een betaalautomaat zorgt meestal niet voor problemen. Let bij de keuze van het geldautomaat op het Maestro of Cirrus logo. Indien zowel het automaat als uw pas dit logo heeft hoort het te werken. In enkele gevallen kan het voorkomen dat een automaat echter geen internationale transacties ondersteund.

Betalen met uw pinpas

In veel winkels kan betaald worden met een pinpas. In sommige landen (zoals Italië, Spanje, Frankrijk, enz) hoeft u hier niet altijd een pincode bij in te toetsen. U wordt in dit geval om een handtekening gevraagd. Vaak kan je bij de ingang van de winkel zien welke betaalmethoden (Maestro, Cirrus) ondersteund worden.

Kosten van pinnen in het buitenland

Deze tarieven verschillen van bank tot bank, wel is geld opnemen of betalen met pin doorgaans goedkoper dan wanneer u uw creditcard gebruikt. Voor geld opnemen in het buitenland kan een bedrag van ongeveer € 2 euro gerekend worden. Indien u echter over een euro- of wereldpas beschikt is het vaak gratis. Indien u vreemde valuta opneemt wordt over de wisselkoers wel een toeslag gerekend. Ook deze is vaak voordeliger dan de toeslag die u bij uw creditcard betaald. Wanneer u in de winkel betaald kan er een klein bedrag voor de transactie gerekend worden. Reken hierbij op een bedrag van € 0,10 tot € 0,50.

Creditcard

Betalen met een creditcard begint bij de keuze van de kaart. De grote aanbieders zijn Mastercard, Visa en American Express. Aangezien de transactiekosten en wisselkoersen op uw creditcard vaak minder voordelig zijn dan wanneer u pin gebruikt kunt u de creditcard het beste als een goed alternatief zien. Waar uw pinas het af laat weten zal uw creditcard in veel gevallen wel werken. Net als bij betalen met uw pinpas staat op het geldautomaat en bij de ingang van de winkel vaak aangegeven welke betaalmethodes ondersteund worden.

Pincode of handtekening

Bij betaling met een creditcard wordt u vaak om uw handtekening gevraagd. U hoeft hierbij geen pincode in te toetsen. Het kan echter voorkomen, bijvoorbeeld bij een geldopname, dat u de pincode wel nodig hebt. Zorg er dus voor dat u deze weet.

Veiligheid

Geld is roofgoed! Niet alleen in arme landen kunt u het slachtoffer worden van fraude, skimmen of een beroving. Door een aantal zaken in acht te nemen verkleint u de kans op deze ellende.

Draag een afgemeten hoeveelheid geld bij u, de transactiekosten bij pinnen zijn niet dusdanig hoog dat u niet meerdere keren geld op kunt nemen.

Loop niet te koop met grote (of kleine) hoeveelheden geld.

Wanneer u noodzakelijkerwijs veel contant geld meedraagt, bewaar dan niet alles in uw portemonnee. Een gevulde portemonnee valt op wanneer u betaald bij de kassa. Mocht u onverhoopt berooft worden dan geeft u uw portemonnee af, maar bent u niet al uw geld kwijt. Een geld-riem is hier een handig hulpmiddel voor.

Veilig gebruik van uw pinpas of creditcard

Meer informatie

Meer informatie over betalen en geld opnemen in het buitenland kunt u vinden op de websites van de diverse banken.

Controleer of u geen verdachte zaken rond het geldautomaat ziet. Is er niet op de invoer sleuf gemonteerd? Zit er niet een kleine camera in die verlichting boven de automaat?

Let erop dat niemand uw pincode afkijkt, ook niet via ramen of spiegels

Laat u niet afleiden!

Vertrouw geen onverwacht behulpzame personen, laat niemand u helpen of meekijken met uw pincode.

Indien uw pas wordt ingeslikt, verlaat het automaat dan niet, maar bel ter plekke uw bank en laat de pas blokkeren.

Haal in winkels zelf uw pas door de kaartlezer; indien dit niet mogelijk is, verlies uw pas dan niet uit het oog.

ABN Amro Wereldpas

Rabobank - Betalen in het buitenland